Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мартин Димитров се похвали: По-високият праг за регистрация по ДДС влиза в сила от 1 януари

25 ноември 2022, 12:35 часа
Реклама

"Основната цел днес е да информираме над 100 хил. български фирми, малки и микропредприятия, че от 1 януари 2023 г. влиза в сила по-високият праг за задължителна регистрация по ДДС от 100 хил. лв. Това вече е факт", каза шефът на Комисията по икономическа политика и депутат от "Демократична България" Мартин Димитров по време на брифинг в Народното събрание.

Реклама

ОЩЕ: Вдигат двойно прага за регистрация по ДДС след зелена светлина от Брюксел

"Имам официално писмо от Министерство на финансите. Този въпрос е приключил успешно. Тази реформа се е случила", обяви Мартин Димитров. 

Според него това е една от най-важните реформи за малкия бизнес за България. Той отчете, че прагът за регистрация е бил шестия най-висок такъв в целия ЕС. "Какви са ефектите - по-малко бюрокрация, по-малко административни разходи за малките фирми, повече възможност за правене на бизнес. Даваме всички шансове малкият бизнес да оцелее в тези тежки времена на инфлация, спад, проблеми", добави депутатът от "Демократична България". 

По думите му на фона на "антиреформите" с връщането на хартиената бюлетина, се вижда, че могат да се правят и добри дела. 

Икономистът Георги Ганев отбеляза, че тази реформа е бил от многото опити на "Демократична България" за подобряване на бизнес средата. 

"Не беше никак лесен и прост този процес, отне няколко месеци усилия с Мартин преди да убедим достатъчно хора да възприемат тази идея", каза Ганев и благодари на всички партии, които са подкрепили техния законопроект. 

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес