Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Към края на седмицата Министерство на правосъдието представя законопроекта за разследване на главния прокурор

02 ноември 2022, 21:10 часа • 1831 прочитания

Към края на седмицата Министерството на правосъдието ще представи публично законопроекта, касаещ механизмите за разследване на главния прокурор. Това стана известно от думите на служебния министър на правосъдието Крум Зарков пред бТВ новините.

Законопроектът беше изготвен от моята предшественичка Надежда Йорданова и внесен от нея в Народното събрание в качеството ѝ на депутат. Той беше изпратен до Венецианската комисия, откъдето получихме положителна светлина за принципа, но и доста бележки по същество и по определени разпоредби, по които работим, обясни Зарков.

Съдия от върховните съдилища ще бъде назначен по сигнал, който касае пряко фигурата на главния прокурор, посочи министърът. Той уточни, че съдията няма да е само един. Ще има списък от съдии, и това беше една от препоръките на Венецианската комисия, че те трябва предварително да са изявили желание, че биха се заели с това, обясни Зарков.

Ако е постъпил сигнал срещу главния прокурор, ще бъде изтеглен съдия, който ще води разследването, добави служебният министър. Идеята е да не е подопечен прокурор на главния прокурор, който да извършва това разследване, добави още Крум Зарков.

По думите му България се занимава с този проблем още от 2009 г., когато е осъдена от Европейския съд за правата на човека заради липсата на механизъм за разследване на главния прокурор.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес