Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да спасим България - като се обединим около национални цели (ВИДЕО)

31 октомври 2017, 13:44 часа
Реклама

Не смятам с този проект да правя политическа партия. Седне ли партия да се занимава с това нещо, това означава, че противниците ще бъдат много. Ние търсим единение в момента и го правим абсолютно безвъзмездно. Това заяви пред Actualno.com акад. Стефан Воденичаров след днешното представяне в БАН на стратегическия документ "Възгледи за национални цели и приоритети за устойчиво развитие на България" в навечерието на 1 ноември - Деня на народните будители.

Реклама

В документа трябва да бъдат разширени отделните теми като се вземат предвид опитът и познанията на по-широк кръг хора. Тогава този документ ще добие по-голяма сила. Трябва да се намерят повече съавтори към него, поясни акад. Воденичаров.

По думите му до този момент нито една политическа партия не е проявявала интерес към този стратегически документ. Според акад. Воденичаров е необходим широк обществен дебат по набелязаните приоритети и те трябва да стигнат до всеки един човек у нас, тъй като "София не е България", както се изрази бившият ръкородител на БАН по време на своето слово пред академичната общност.

Документът е подготвен от екип български учени и интелектуалци по инициатива на акад. Стефан Воденичаров и представя визия за основните национални приоритети за устойчивото развитие на страната. Екипът, изработил стратегията, се обединява около виждането, че България повече отвсякога се нуждае от гаранция за своето развитие, от устойчива икономическа стабилност и растеж, от идентифициране на националните приоритети на държавата и от създаване на условия за тяхното постигане, както и решаването на проблема с бедността.

На конференцията днес присъстваха академици, учени, политици. Сред по-разпознаваемите лица бяха акад. Георги Марков, бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки, депутатът от БСП проф. Иво Христов, бившият правосъден министър от времето на Симеон Сакскобургготски Антон Станков, проф. Атанас Семов, проф. Димитър Тадаръков, журналистите Валерия Велева и Иван Гарелов, директорът на Народния театър Мариус Донкин.

Вижте пълен запис от събитието в следващото видео

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес