Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главчев разпореди проверка на ГКПП "Калотина" - опашките продължават и след ремонта

03 октомври 2024, 11:29 часа • 477 прочитания

По разпореждане на служебния министър-председател Димитър Главчев ще бъде направена проверка по постъпили сигнали за образуване на опашки на ГКПП „Калотина“.

Тя ще бъде извършена от заместник-директора на “Гранична полиция” старши комисар Радослав Кулеков и директора на Дирекция „Развитие на инфраструктурата“ на ГКПП „Калотина“ Пламен Петров.

ГКПП "Калотина" беше обновен, но опашките са по 8-9 часа

Припомняме, че граничният контролно-пропускателен пункт "Калотина" на границата със Сърбия вече е обновен и е с близо 30% повишена пропускателна способност за леки автомобили: Откриха обновения ГКПП "Калотина": Ще могат да минават с 30% повече коли.

Само че километричните опашки от изчакващи камиони си остават все същите. Трупат се все повече сигнали като този на собственика на камиони Валери Русинов: "Не се работи ефективно на граничните пунктове. Оправданието е "нямаме полицаи, нямаме персонал". Минимумът на чакане е между 8 и 9 часа за камионите. Няма никаква промяна от преди и сега", каза той пред Нова ТВ, посочвайки, че толкова е чакането за влизане от Сърбия към България.

"Вчера единият камион съм го пренасочил към съвсем друга граница, с което е заобиколил 600 км. На мен кой ми ги поема тези разходи? По-добре е да заобиколи камионът, отколкото да плащам неустойки. Ако не беше минал вчера на тази граница, днес нямаше да стигне до адрес в София, за да разтовари", каза Русинов.

Какво казват от МВР?

"В България товарните автомобили на граничния контролно-пропускателен пункт "Калотина" влизат от две места и те работят. За изминалите 24 часа има обработени 864 камиона само на вход за страната", обяви зам.-директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" старши комисар Радослав Кулеков.

Той заяви, че на изход от страната също работят две гишета. По думите му - от сръбска страна работи само едно гише.

По информация на МВР - на границата със Сърбия тази сутрин трафикът е бил интензивен за товарни автомобили на изход на ГКПП "Калотина".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес