Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Винетка на Околовръстното в София - какво е споразумението не става ясно

03 октомври 2024, 12:26 часа • 519 прочитания

За Околовръстния път на София ще трябва винетка (може би). Тази новина стресна столичани в края на миналата седмица. Причината – забавено споразумение между Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и Столична община за съвместно поддържане на участъци от републиканската пътна мрежа и натрупани задължения.

Actualno.com изпрати въпроси към Столична община в началото на седмицата за това какво споразумение точно иска АПИ със тях, какви пари трябва да се плащат по него, ако изобщо има такива, кой ще плаща и ще бъде ли подписано споразумение? До публикуването на материала обаче не сме получили отговори на въпросите.

ОЩЕ: ЕЦТП сезира Сарафов за детелината на бул. "България" и Околовръстното

Как се стигна до спора?

От АПИ обясниха, че в годините назад пътят се е поддържал въз основа на споразумение, на чиято база се поделят отговорностите по поддържането на трасето, а жителите на София го използват без да е необходима е-винетка, каквато се изисква за ползването на републиканска пътна мрежа.

Не закъсня и отговорът. Кметът Васил Терзиев отговори, че столичани за пореден път стават свидетели на това "как държавна институция се използва за политически цели, вместо да решава проблемите на хората".

ОЩЕ: Заради забавяне на Столична община: Въвеждат винетки и за Околовръстното в София?

"В позицията на АПИ са смесени три различни теми, представени по манипулативен начин и всяващи объркване и страх у хората в София", написа още Терзиев. Той припомня, че през 2020 г. с решение на Министерския съвет № 127 републиканската пътна мрежа е извадена от обхвата, за който трябва да се плаща винетен стикер. "За Софийския околовръстен път не се дължи винетка. Столичната община има сключено споразумение с АПИ за поддръжка на републиканските пътища на територията на общината за 2024 г. и предстои да бъде подписано същото споразумение за следващата година – 2025 г., както се подписва всяка година", обръща внимание кметът.

Темата не беше подмината и от служебният премиер Димитър Главчев, който на правителствено заседание размаха пръст на ръководството на АПИ. „Категорично не е обсъждано, нито смятаме да въвеждаме въвеждането на винетки по околовръстното на София", каза той и заяви, че от АПИ са решили да "си разчистват сметките" посредством медиите. „Ще се вземат категорични мерки срещу ръководители на институции, поне в изпълнителната власт, когато вместо да има диалог между всички институции, се създава заблуда през медиите и през гражданите", каза Главчев. ОЩЕ: Винетки за околовръстното на София няма да има: Главчев се закани на АПИ

Кметът на София също заяви, че няма опасност софиянци да плащат винетки за Околовръстния път. И добави, че „всичко свързано с АПИ се изглажда, включително и работата по моста на бул. "България" и Околовръстното“. ОЩЕ: Терзиев успокои софиянци: Без винетки за околовръстното

Спор и за ремонта на моста на бул. „България“

Взаимни обвинения между АПИ и Столична община имаше и за моста на бул. „България“. От пътната агенция посочват, че Столична община вече 5 месеца не решава проблема с укрепването на надлеза при детелината на бул. "България" и Софийския околовръстен път към кв. "Бояна" и движението не може да бъде пуснато.

Отговорът на Столична община - мостът на бул. „България“ и Околовръстен път е собственост на АПИ. „Докато АПИ отказва да признае отговорността си за този ремонт, Столична община предприе аварийни действия. Извършва се аварийно подпиране на мостовото съоръжение. Безопасността на хората е основен приоритет и с нея няма да бъде направен компромис. След като бъде осигурена безопасността, ще бъде пуснато и движението", категоричен бе Терзиев.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес