Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нейнски: Големите играчи не искат война в Близкия Изток

03 октомври 2024, 08:07 часа • 1158 прочитания

Определено ситуация в Близкия изток рязко се промени след убийството на Хасан Насрала. Беше очакван удара на Иран. Надявам се да не се стигне до глобална война. Това каза бившият министър на външните работи Надежда Нейнски в ефира на Нова телевизия.

„Последните действия на Израел, включително и взривяването на пейджърите, показват желание не толкова за дипломатически отношения, а желание за пълна победа. За тях това е темата с ядрената програма на Иран и какво ще се случи с нея“, обясни тя.

ОЩЕ: Бивш зам.-министър: Едва ли ще има мащабна операция на Израел срещу Иран

По думите й големите играчи на са заинтересовани от пълномащабна война в региона. „Това ще доведе и до тяхното включване, а не смята, че те го желаят“, каза Нейнски.

„Най-важното за нас е да сме адекватни. Ние сме много близо до този конфликт. Най-важно е как изборите ще повлияят на стабилността в страната. Трябва да се концентрираме в това изборите да са максимално представителни – най-много хора да идат да гласуват“, заяви бившият външен министър.

ОЩЕ: Главчев: Няма актуална заплаха за България заради ситуацията в Близкия изток (ВИДЕО)

Относно риска от терористична заплаха на наша територия Нейнски каза, че мерките, които се взимат от службите, се базиран не само на наши анализи, а и на партньорски служби. „Ето в такива момент се вижда колко е важно, че сме част от ЕС и НАТО“, каза тя.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес