Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран се учи: Ракетната атака по Израел сега е била по-ефективна от априлската (ВИДЕО)

03 октомври 2024, 09:21 часа • 1058 прочитания

Иранското ракетно нападение срещу Израел на 1 октомври, изглежда, е било по-ефективно в пробива на израелската противовъздушна отбрана, отколкото атаката с дронове и ракети през април 2024 г. Това може да означава, че Техеран се учи как да оптимизира "ударните си пакети" срещу западната и израелската ПВО, анализират от американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Още: ВИДЕА: Ударите на иранските ракети в Израел

Въпреки че Израел, с помощта на съюзниците си, прехвана повечето от ракетите, изстреляни от Иран преди дни, някои от тях успяха да нанесат поражения, макар и незначителни. Става въпрос за не толкова големи щети по десетки къщи северно от Тел Авив, по главен път близо до централата на Мосад в Тел Авив, на училище в централен Израел и във военновъздушната база на израелската армия Неватим в пустинята Негев: Ирански ракети са поразили цели в Израел, сред тях и военна база? (ВИДЕО)

Припомняме, че САЩ, Израел и техните регионални партньори прехванаха почти всички безпилотни самолети и ракети, които Иран изстреля през април.

Още: Нейнски: Големите играчи не искат война в Близкия Изток

Факторите зад по-големите щети

Няколко фактора са били ключови, за да се стигне до по-големи щети при последното иранско нападение. Един от тях би могъл да бъде фактът, че Техеран значително увеличи обема на огъня, изстрелвайки 180-200 балистични ракети в сравнение със 120-те през април 2024 г.

Бившият ръководител на Израелската организация за противоракетна отбрана Узи Рубин заяви, че нападението от април е било „по-лесно за защита“, тъй като крилатите ракети и дроновете са дали на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) нужното време за предупреждение.

Още: Войната на Израел с "Хизбула", "Хамас" и Иран: Какво и защо

Прелитането на балистичните ракети от Иран до Израел отнема около 15 минути. Отделно от това, изглежда, че при последната атака Техеран концентрира голяма част от огъня си около гъстонаселената централна част на Израел, докато през април бяха атакувани изключително отдалечени райони. Израелската противовъздушна отбрана е проектирана така, че да избягва прехващането на снаряди, които ще се приземят в открити райони. Но съсредоточаването на огъня върху Централен Израел, където има висок риск от съпътстващи щети, може да е имало за цел да претовари ПВО, като насити въздушното пространство с голям брой обекти над сравнително малки и гъстонаселени райони.

Още: Байдън се обяви против израелски удари по иранските ядрени обекти

Изданията, свързани с Корпуса на гвардейците на ислямската революция (Иранската революционна гвардия), съобщават, че Иран е използвал комбинация от ракети за постигане на различни ефекти при нападението си отпреди дни. Ракетите Emad с течно гориво са били предназначени за поразяване на израелски прехващачи, докато по-съвременните Fattah и Kheybar Shekan са имали за цел да поразят прецизни цели.

Още: Иран използвал за пръв път модерните си хиперзвукови ракети "Фатах" (ВИДЕО)

Източник: ISW

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес