Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пеевски инвестирал над 100 млн. лева за купуване на гласове? Появи се списък с търговци по региони (СНИМКИ)

03 октомври 2024, 12:42 часа • 5676 прочитания

"Купеният вот в България е бич за демокрацията. Делян Пеевски инвестира над 100 млн. лв., за да си осигури 200 000 гласа за парламента."

Това пишат в свое разследване от страницата "BG Elves", по-известни и само като "Българските Елфи" - онлайн общност от експерти по киберсигурност и борба с дезинформацията. Платформата се прочу със сагата "Турски поток": За "Турски поток", Бойко Борисов, ГЕРБ и БСП: Пълен запис на всички разкрития (ВИДЕО)

В публикацията си те прилагат и пълен списък с евентуалните купувачи на гласове за ДПС-Ново начало. В него са имената на стари познайници в търговията с купен и контролиран вот, а повечето са известни на органите на реда от години. Пълен списък по региони и градове вижте ТУК.

Още: Моделът "Доган" или как ДПС се превръща от партия в корпорация: Мнението на Осман Октай (ВИДЕО)

Иначе от своя страна депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев също публикува поредна част от своята информация с имена на хората на Пеевски по места. Той твърди, че неговите данни и тези на "Българските Елфи" съвпадат и са еднакво проверени, потвърдени и достоверни.

"На вас тези прякори може и нищо да не говорят, но на МВР говорят. До днес МВР реални действия срещу купувачите на гласове не е предприемало. "Ударени" са двама-трима пишман търговци, които не гравитират около Пеевски. Хората на Пеевски получават чадър от полицията. Ние ще продължим натиска си срещу институциите, за да се задействат - МВР и прокуратура, а защо не и ДАНС, тъй като това е заплаха за националната сигурност на страната", пише Мирчев в своя профил в социалните мрежи.

Пред Actualno.com депутатът обясни, че на този етап е безмислено да се изпращат сигнали, тъй като резултатът ще е същият - протекция над лидера на "ДПС - Ново начало".

До този момент няма никаква официална реакция от страна на МВР или службите. В последните часове се провеждат редица акции в страната за противодействие на купения и контролиран вот, но Actualno.com научи, че тези акции не са засегнали пряко или косвено нито един от изброените в публичните данни, изнесени в разследванията. 

Още: Да се преродиш в "евроатлантик": Как кандидат за кмет на "Възраждане" се оказа кандидат за депутат на Делян Пеевски? (СНИМКИ)

"Тъй като реакция на МВР и министъра няма, продължавам да публикувам хората, които имат основна роля в търговията с гласове в страната по области. Изброените с прякори по-долу в момента не просто купуват и разпределят вот, но и се ползват с протекцията на полиция и прокуратура", пише още Мирчев.

До този момент вече ви разказахме за първите две разследвания относно това кои са "Памперса", "Трите хикса" и "Семката" - конкретните купувачи на гласове на Делян Пеевски, както и за още причудливи прякори на евентуални търговци на влияние като "Данчо Пръча", "Шарана" и "Сандокана".

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес