Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЦИК за спорното решение: Можем да го променим - стига да има желание

23 февруари 2023, 14:16 часа
Реклама

В Централната избирателна комисия не се обсъжда въпросът за евентуално преосмисляне на взетото спорно решение за изборните протоколи. Това заяви говорителят Росица Матева, която бе сред опонентите на предложението. Тя остави вратата за промяна отворена.

На въпрос говорили се в ЦИК за преосмисляне на решението, Матева отвърна пред репортери: "Не обсъждаме все още този въпрос в ЦИК, няма внесено такова предложение. Можем да вземем решение да го променим – стига да има желание".

Тъй като решението бе дадено на съд от страна на коалиция ПП-ДБ, Матева бе попитана дали се чака становището на Върховния съд, преди да се пристъпи към евентуална промяна. Тя отговори, че компетентният Административен съд - София-град трябва да се произнесе, а ЦИК междувременно може да вземе решение да преосмисли. "Има такава възможност", повтори говорителят на изборните комисари.

Решението беше взето на 20 февруари и с него се въведе отбелязването на резултатите от машинния вот и от хартиените бюлетини в една графа в изборните протоколи. По този начин се скриват данните от гласуването на устройствата и няма как да се направи сравнение между вписаното в протокола и отчетеното от машината.

Предложението, прието от ЦИК, бе на Емил Войнов от квотата на БСП и бе подкрепено от т.нар. "хартиена коалиция" – ГЕРБ, ДПС и БСП, както и от двама представители на „Има такъв народ“, без чиито гласове решението нямаше как да бъде взето. След скандала Цветозар Томов от квотата на ДБ подаде оставка като говорител на ЦИК.

Коалиция ПП-ДБ обяви, че е внесла в съда решението, а "ЛЕВИЦАТА" - че ще го даде на Върховния административен съд. Вчера ГЕРБ се обявиха против взетото от ЦИК решение.

Експерти и анализатори алармираха, че така се създава поле за изборни измами и манипулации на вота.

ОЩЕ: Стефан Манов от Обществения съвет на ЦИК: Тези избори могат да бъдат най-тъмните в българската история

Междувременно Матева говори и за видеонаблюдението в секциите, като каза, че "ЦИК към момента няма информация какви опции се обсъждат, това е в правомощията на Министерски съвет - по-конкретно, в правомощията на Министерството на електронното управление".

"Регистрирали сме 3 организации за участие в изборите с наблюдатели", добави говорителят на изборните комисари.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес