Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БТР-ите все още не са в Украйна, няма да нарушим ПВО. Говори зам.-министърът на отбраната

21 декември 2023, 07:50 часа
Реклама

Самото предоставяне на военна помощ за Украйна е лесно, но самото транспортиране на техниката и въоръжението от България до Украйна не е лесно и отнема месеци. Все още БТР-ите, които се отпуснаха от МВР, не са в Украйна, но процесът по завършващата фаза на логистичния превоз от България за Украйна е налице и скоро ще бъдат изпратени. 

Това заяви пред bTV заместник-министърът на отбраната генерал Атанас Запрянов

Още: Не се плашете: Ген. Запрянов определи изказване на Толстой като нагло

България дава всичко, което Украйна поиска

Запрянов увери още, че няма да се намалят бойните способности на България, но това, което даваме трябва да бъде заменено с по-силна и боеспособна военна техника. "България предоставя всичко, което Украйна пожелае. Те решават какво да вземат и след като се съгласят, тогава се сключват договорите и се организира транспортирането", подчерта той. И даде пример - само техника и боеприпаси, които са с отпаднала необходимост. Всичко, което осигурява противовъздушната ни отбрана, няма да се снемат ракети. Няма да нарушим противовъздушната си отбрана, категоричен бе Запрянов. 

Той обясни, че парите за отбрана за догодина са над 4 млрд. лв. или парите за отбрана ще бъдат увеличени с около 800 млн. лв. спрямо миналата година. 

"Страйкърите" от САЩ

Запрянов увери още, че са платени парите за "Страйкърите" и изпълнението на договора ще започне. Няма да има забавяне със "Страйкърите" и още през 2025 г. се очакват първите машини в сухопътните войски. Освен бойните машини, има и поддържащи машини.

Още: Официално: Купуваме "Страйкъри" от САЩ за 2.5 млрд. лева

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес