Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Боряна Димитрова: Властта се намира на кръстопът и е със скъсен хоризонт

20 февруари 2022, 12:32 часа • 6314 прочитания

"Управлението се намира на кръстопът - обикновено правителствата се радват в началото на бурна обществена подкрепа и значителен период на толерантност, но днес виждаме скъсен хоризонт". Това заяви доц. Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" пред БНР във връзка с изследване на обществено-политическите нагласи през февруари, направено със средства на агенцията.

Тя посочи, че ако на едната страна на кръстопътя са политическите ресурси, то на другата стоят рисковете, които могат да предопределят много по-бърз обществен развой на настроенията. Доц. Димитрова отбеляза, че инфлация има в икономиката, но и в политиката - "инфлация на думи, на очаквания и на ангажименти".  

"Когато в политиката има инфлация, обедняват управляващите, защото този процес подкопава най-ценния им ресурс - доверието и подкрепата. Гръмко заявеният нов управленски подход се посреща със скептицизъм от хората. Не повече от 40% вярват, че той е факт. Дали в управлението влязоха компетентни хора? Също значителен скепсис по този въпрос от страна на хората. Бавно стартиращи реформи с противоречиви изказвания. Външнополитически кризи с противоречиви сигнали от страна на управляващите и с противоречиво обществено мнение. Има сериозен разнобой между симпатизантите на управляващите партии кои действия на правителството подкрепят и кои не", изтъкна Боряна Димитрова. 

Димитрова допълни, когато става дума за критики от най-високи равнища на държавата, трябва да виждаме и политически стратегии. В поведението на президента можем да разчетем две стратегии - едната цели да преинтерпретира неговата публична роля, а другата - раздалечаване между него и изпълнителната власт, каза тя.

По думите ѝ хората са харесали заявките, с които правителството дойде на власт, но "да заявиш, все още не означава да убедиш". "Един от основните критерии, по който общественото мнение ще съди в следващите месеци е дали заявените компетентност, ерудиция, желание на един нов и млад екип ще се покрият с убедителността и с познанията, с които ще могат да се идентифицират кризи и минимизират щети. Не бива да се подхожда с лековата самоувереност, каквато виждаме. Защото кризите са много по-трудни, отколкото начина, по който бяха дефинирани", подчерта Боряна Димитрова. 

Според нея в такава трудна ситуация е необходимо ново равнище на взаимодействие между управляващи и опозиция по важни национални и стратегически проблеми.

Още: Боряна Димитрова: "Има такъв народ" ще понесат най-много щети, защото с 65 депутата поискаха автономно правителство

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес