Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Божанов: Промените в Закона за електронното управление решават ключови въпроси

11 юни 2022, 13:59 часа
Реклама

С промените в Закона за електронното управление ще се решават ключови въпроси, които в момента пречат на въвеждането на реално електронно управление. Това казва министърът на електронното управление Божидар Божанов, след като законопроектът бе официално публикуван, предава БГНЕС.

Реклама

Божанов обяснява какво ще се случи с така необходимите промени. Сред изброеното е, че електронни услуги ще могат да се заявяват без квалифициран електронен подпис от физически лица, ще отпадне удостоверенията, с чието пренасяне гражданите са куриери на администрацията. Също така ще има електронно връчване на актове, фишове и наказателни постановления, обща забрана за въвеждане с подзаконов акт на стикери и други физически носители на данни за обекти, които са вписани в регистър и ще се намалят  таксите за административни услуги, когато те се предоставят по електронен път.

"С проекта изпълняваме и ангажиментите си по Плана за възстановяване и устойчивост. Смятам, че измененията са важни, отключващи електронното управление, намаляващи бюрокрацията и помагащи в ежедневието ни, и като такива ще намерят парламентарна подкрепа дори в сложната политическа ситуация", казва още министър Божанов.

Министерство на електронното управление ще налага кирилицата в сайтовете на администрацията. Подробности четете ТУК. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес