Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безплатните детски градини и ясли са все по-близо - минаха през комисия

27 януари 2022, 18:22 часа
Реклама

Безплатни детски градини и ясли от 1 април тази година. Това приеха на първо четене депутатите от бюджетна комисия с разглеждане на Закона за корпоративно и подоходно облагане, като в заключителните му разпоредби се правят промени в Закона за местните данъци и такс, касаещи таксите.

Целта на предложението е да бъдат облекчени родителите на децата в детски ясли и градини. В момента общините събират две такси за деца в предучилищна възраст - такса за ползване на детска градина и такса за храненто на децата в задължителното предучилищно образование.. С промените се отменят и двете. Решението беше взето без дебати и с пълна подкрепа на депутатите от всички парламентарни групи.

Припомняме, че безплатните детски градини и ясли залегна в коалиционното споразумение на управляватаща коалиция. За тази цел в бюджета са заложени над 80 млн. лв. Отделно със 70 млн. лв. ще се строят и разширяват детски градини. За родителите, чиито деца не бъдат приети в безплатно детско заведение, са предвидени допълнителни компенсации от 13 млн. лв.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес