Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Витоша 100 с Христо Цветков: Ще има ли нов рекорд на Обиколката през 2024-а? (ВИДЕО)

11 юни 2024, 17:50 часа
Реклама

"Бегачите" е спортна рубрика на Actualno.com с автор Стефан Йорданов, посветена на най-интересните събития от света на бягането.

Да обиколиш Витоша с бягане за под 8 часа – направи го ултрамаратонецът Христо Цветков, и то на два пъти: през 2022-ра и 2023-та. В края на месец юни Ицо пак тича, както е известен в бегаческите среди, ще опита да подобри рекорда си на Витоша 100 и да спечели Обиколката за 5-ти път.

Христо Цветков атакува нов рекорд на Витоша 100

Рекордът на Христо Цветков на Витоша 100 е 7 часа, 39 минути и 54 секунди от миналата година. Той е устремен и към друг рекорд - за най-много победи в Обиколката. За момента този рекорд се държи от легендата в ултра дългите бягания Руско Кадиев, който има шест победи - с две повече от Христо Цветков. С 6 победи е и Мария Николова.

За да разкаже повече за подготовката и целите си, в "Студио Actualno" ни гостува 4-кратният победител на Витоша 100 Христо Цветков. Той е абсолютен фаворит за победата и в тазгодишното издание, което ще се проведе на 30 юни. В края на годината Ицо пак тича възнамерява да направи и официален дебют на маратон - във Валенсия.

Какво ново при Ицо пак тича преди Обиколката на Витоша 2024?

"Подготовката за Витоша 100 върви добре. Тази година има някакви странични проблеми, с които се сблъсквам за първи път, но може и да е по-зле. Засега съм доволен. Остават 20-на дена и вече започва да мирише на състезание", сподели Христо Цветков в интервю пред Actualno.com.

"Нищо генерално (не съм променял в подготовката). Залагаме на същите принципи, които да предизвикат същите физиологични адаптации. Спрямо ситуацията - температурите, моментни състояния, има малки проблеми, но нищо генерално", добави още той.

Христо Цветков

Проблемите на Витоша през 2023-а

Цветков се върна и към миналогодишното си участие, когато имаше много проблеми. "Миналата година на Витоша 100 беше доста странна. Премина през адски много проблеми - стомашни проблеми в началото, гонене с кучета, спука ми се бутилката и бягах без вода, геловете ми бяха изпадали. След миналата година съм леко респектиран и не бих казал, че не очаквам безпроблемно състезание", каза Христо.

Конкуренцията на Витоша 100

Относно тазгодишното състезание, ултрамаратонецът сподели следното: "Ако трябва да съм честен, не очаквам конкуренция. Последните 3 години разликата е около 50 минути. Не бих казал, че някой е дръпнал осезаемо. Тази година ще има доста конкуренция, но ако при мен денят мине добре, по-скоро очаквам да бягам отново сам."

"Ако имам конкуренция, ако имам кой да гоня, ще бъде малко по-добре. Раздвоен съм дали Витоша 100 ще спечели от чуждестранни състезатели. Дали това няма да открадне от магията на Витоша. За мен лично ще е супер, ако дойде чуждестранна конкуренция, но за бегаческото общество по-скоро ще е минус, тъй като ще направи състезанието по-малко емоционално", добави още той.

Един от най-трудните елементи по време на многочасови състезания е правилното хранене и хидратиране. "Храненето и хидратирането по време на състезание е един от големите проблеми за решаване. Не винаги успявам. Колкото по-бързо бягам, толкова повече калории се събират на едно място. Затова и с всяка година става малко по-трудно", сподели Христо, който сваля около 4 килограма, докато пресече финала на Обиколката.

Христо Цветков

Бягането на живота на Христо Цветков

Христо Цветков има едно състезание, което е минало близо до перфектното: "Бягането на живота ми е миналата година на "Спринг 360" в Южен парк. Там нямах никакви проблеми. Изядох си всички 19 гела, нямах никакви проблеми със стомаха, нямах мускулни проблеми, бягах равномерно. Ако имам едно перфектно състезание, това е."

Относно това как се справя с болки и контузии, Христо сподели: "Работя често със спортен физиотерапевт. Колкото повече бягаш и опознаваш тялото си, можеш да усетиш всеки малък проблем. Съответно се консултирам с моя терапевт и опитваме да го адресираме възможно най-рано. В България физиотерапията идва по-скоро като се "счупиш".

Христо Цветков се интересува от резултати, а не класирания

Христо Цветков все още няма график за състезанието, тъй като той е съобразен с метеорологичните условия. Изготвя графика си 3-4 дни преди старта. "Още нямам финален график за Витоша 100. Всичко зависи от прогнозата за времето."

"Не разбирам манталитета в любителския спорт да се бориш за позиции. Това кой си в класирането няма такава важност, защото зависи кой е отишъл да участва. Да си цар на село няма никаква тежест. За мен е по-важен резултатът - дали съм прогресирал спрямо условията", смята рекордьорът, чийто фокус се е изместил към по-късите ултри.

Фокусът на Христо се измести към късите ултри

"Когато започнах с ултрамаратоните, ми харесваше идеята да мина голямо разстояние пеш. Първото събитие, което ме грабна, бе Спартатлонът. В наши дни по-скоро съм фокусиран много бързо да завърша дадено състезание и някак си нямам това търпение. Нагласата ми се промени: мога да стискам повече зъби, но за по-кратко време", заяви Христо Цветков.

"Не ме изкушават планински бягания и бягания на писта. Това не е нещо, което ми доставя удоволствие. Не се виждам да тренирам дълго време за такова късо разстояние. В планината не можеш да измериш обективно представянето си. Отиваш на някакво трасе, бягаш много готино, много яко, но не знаеш колко точно яко си бягал. Витоша е едно от малкото изключения, защото имаме хиляди резултати там", добави още той.

Защо Христо Цветков се състезава на Витоша 100?

"Всички казват, че Витоша 100 е моето състезание. Не е така. Всъщност не обичам да бягам в планината, просто никъде другаде няма дори частична конкуренция. Реално аз влизам в планината и тренирам планинско само за Витоша 100, след това свършва състезанието и не обувам трейл обувки в следващите 10 месеца - до следващата Витоша 100. Ако имаше повече конкуренция в равните, шосейни ултри, не бих бягал Витоша 100."

Христо Цветков

Маратонът все още не може да спечели Христо

Христо Цветков иска да запише силен резултат и в маратонската дистанция от 42 195 метра. "Опитвам се да се накарам да харесвам маратона. Маратонът е най-близкото до ултрамаратоните, което би ми допаднало. От една година съм записан за маратона на Валенсия. Ако трябва да съм честен, сърцето ми не е там. За Витоша 100 тренирам с удоволствие, за Валенсия бих тренирал някак си защото трябва. Все пак искам да му дам шанс, но все още се боря със себе си дали наистина го искам", каза той.

Големият ултрамаратон, на който Христо Цветков иска да дебютира

"Трудно да завладея световната сцена (в ултрамаратоните), ако трябва да сме реалисти. Не си представям, че ще дойде момент, в който ще имам някакъв сериозен скок. Бих отишъл на по-утвърдени състезания, за да се сравня със световния елит. Събитието, на което искам много да участвам, е "Comrades" - най-известният и най-голям ултрамаратон в света. Участват над 20 000 души, провежда се вече над 100 години, участвали са олимпийски и световни шампиони в маратона", сподели Христо за целите си в обозримо бъдеще.

"Витоша 100 е единственото състезание, на което бих стартирал дори и да не съм във форма. Ако тази година всичко мине добре и спечеля, това ще ми е петата титла - и ще съм на една от Руско Кадиев и Мария Николова. Мотивацията ми е, че така и не съм избягал перфектна Витоша. Много се надявам да бягаме "суха" Витоша 100", завърши Христо Цветков пред Actualno.

Цялото интервю на Христо Цветков преди Обиколката на Витоша 2024 гледайте във видеото.

Автор: Стефан Йорданов

Снимки: www.backcountry.bg

ОЩЕ от "Бегачите": Световно сребро и европейски титли за България: "Бегачите" през май 2024 г. (ОБЗОР)

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес