Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откъс от "Шапката на Митеран"

14 август 2017, 09:39 часа • 2646 прочитания

Миналата седмица ви запознахме с писателя Антоан Лорен. Днес ви представяме откъс от книгата му "Шапката на Митеран".

 

ШАПКАТА НА МИТЕРАН

 

Самият факт, че имате шапка на главата си, ви дава неоспорима власт

над хората, които нямат такава.

Тристан Бернар

Даниел Мерсие изкачваше стълбите на гара „Сен Лазар“ срещу тълпата. Мъже и жени слизаха край него с кожени чанти в ръка, някои дори с куфари. Всички забързани, с угрижени лица. Ако някой от навалицата го блъснеше, той не реагираше, напротив – струваше му се, че хората се отместваха от пътя му. Стълбите свършиха, той някак разсеяно прекоси чакалнята и излезе на пероните. И тук тълпата слизащи от влаковете си я биваше, но успя да се добере до таблото „Пристигащи“ сред несекващия човешки поток. Влакът бе обявен за 23-ти перон. Мина още няколко десетки метра и застана до гишетата.

В 21 часа и 45 минути влак 78654 със скърцане влезе в гарата и освободи пътниците си. Даниел изпъна врат, за да открие съпругата и сина си. Забеляза първо Вероник, тя му махна, после описа с ръка нещо като кръг във въздуха, сочейки към главата му, правейки учудена физиономия. Жером вече се бе промъкнал до баща си, прегърна го през краката и едва не го събори. Дойде и Вероник, задъхана, вгледа се в мъжа си. – Каква е тая шапка? – Шапката на Митеран. – Много добре виждам, че е шапката на Митеран. – Не, отвърна Даниел, това наистина е шапката на Митеран.

На гарата, когато каза „това наистина е шапката на Митеран“, Вероник го бе погледнала с наклонена встрани глава и бе сбърчила вежди, както правеше винаги, когато се чудеше дали месото е бекон, или сланина.

Така беше реагирала и когато Даниел поиска тя да се омъжи за него, и при първото им излизане заедно, когато ѝ предложи да видят някаква изложба в „Бобур“. Накратко, това си беше онова намръщване, заради което той впрочем се влюби. – Ще ми обясниш ли все пак, бе попитала с недоверие. – Имаш шапка от Митеран, така ли, татко? – Да, бе отвърнал Даниел, поемайки багажите им. – Значи си президент? – Да, президент съм – бе отговорил Даниел и от това детинско предположение му стана приятно.

Докато пътуваха с колата, Даниел не обясни нищо повече. Ще ви разкажа вкъщи. Напразно Вероник подпитваше, беше непреклонен. Като се качиха на шестнайсетия етаж на кулата им в ХV район, Даниел обяви, че е приготвил нещо за хапване. Студено месо, пиле, салата от домати с босилек и плато различни сирена; Вероник въздъхна възхитено – съпругът ѝ собственоръчно да приготви вечеря, се случваше едва няколко пъти в годината. Но първо трябваше да си вземат аперитива. Седни, нареди ѝ Даниел, все още с шапката на глава. Вероник седна, Жером се сгуши до нея. За нас, каза мъжът ѝ, тържествено чукна чаша в нейната, Жером също се включи с чашата си плодов сок.

Даниел свали шапката и я подаде на Вероник. Тя внимателно я хвана, прекара пръст по филца, Жером веднага повтори движението ѝ.

Чисти ли са ти ръцете? – попита го, леко притеснена. После обърна шапката и заразглежда кожения кант от вътрешната страна. Добре се виждаха две щамповани позлатени букви – Ф. M. Вероник вдигна поглед към съпруга си.

Превод от френски Валентин Маринов – Пело

 

За романа „Шапката на Митеран“

Една увлекателна и неотразима история, която се развива бързо и без усилие, прехвърля се от един герой на друг и ни представя най-същественото в тях с малко думи и удивителна жизнерадост.

Evening Post

Едно от удоволствията от тази книга е, че тя е вашето тайно откритие – попаднали сте на четиво, за което никой никога не е чувал преди. Тази книга е като шапката на Митеран, а вие сте един от героите, на които тя носи късмет.

The Guardian

"Вярвам в силите на духа" – заявява в последното си новогодишно поздравление към френския народ тежко болният Франсоа Митеран. На същите тези сили се позовава вероятно и Антоан Лорен, превръщайки шапката на президента във вълшебна пръчица. С толкова мек хумор и толкова вълшебна, че от заклет  читател на десния вестник "Фигаро" един от героите на този очарователен роман става  верен последовател на левия "Либерасион". Леко и умно четиво, идеално за летните месеци.

Le Figaro


"Шапката на Митеран" може да си закупите от издателство "Факел Експрес".

Очаквайте в сряда откъс и от книгата „Жената с червеното тефтерче“.

Димитър Лазаров
Димитър Лазаров Отговорен редактор
Новините днес