Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първи случай на заразен с марсилска треска в Кърджалийско

07 юли 2015, 13:38 часа
Реклама

Първи случай на заразен с марсилска треска след ухапване от кърлеж в Кърджалийско за 2015 година е регистриран в РЗИ, съобщиха от инспекцията, цитирана от „Дарик нюз“. Заразената е жена в трудоспособн възраст и вече й е приложено лечение.

Реклама

От РЗИ уточниха, че през пролетта са разпратени писма до всички кметове в областта, с предписания за окосяване на тревните площи и пръскането им срещу кърлежи. Към днешна дата всички подлежащи на третиране тревни площи са обработени, допълват от Инспекцията.

През 2014 г. В област Кърджали са регистрирани четири случая на заболели вследствие на ухапвания от заразени кърлежи. Двама мъже - на 65 г. от Кърджали и на 68 г. от с.Страхил войвода, са били заразени с марсилска треска. Един от случаите е на кримска хеморагична треска - на 10-годишно момче от с.Търновци и на лаймска борелиоза - на 48-годишна жена от Момчилград. Всички те са преминали успешно лечение.

През 2014 г. в областта няма регистриран случай на починал вследствие на ухапване от заразен кърлеж, пишат още от медията.

Росита Илкова
Росита Илкова Отговорен редактор
Новините днес