Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вносни хамстери предизвикали огнище на COVID-19 в Хонконг

14 март 2022, 16:15 часа • 6331 прочитания

Хамстери провокирали огнище от коронавирус в Хонконг, според китайски учени. След първите за три месеца случаи на зараза с Делта варианта, изследователите установили, че източник на инфекцията са хамстери от зоомагазините. Самите гризачи са се заразили или в развъдник, или в Ниделандия, където са били отглеждани. Над 2000 хамстера трябвало да бъдат евтаназирани. За няколко седмици повече от 80 души били заразени с варианта Делта заради тях.

SARS-CoV-2 може да се предава от хора на много животни, включително кучета, котки, порове, видри и белоопашати елени. Животните разпространяват инфекцията помежду си и я предават на други хора. По-ранни проучвания показват, че сирийските хамстери, популярни домашни любимци, също са способни да се заразят от хора и да ги заразяват. Досега обаче няма съобщения за случаи на предаване на SARS-CoV-2 от хамстери на хора извън експериментални условия.

В Хонконг броят на новите случаи на COVID-19 намаля до минимум през есента на 2021 г. и остана нисък до края на декември, докато екипаж на самолет не донесъл варианта Омикрон обратно в Хонконг. В същото време по това време в Хонконг нямало случаи на заразяване с предишния Делта щам.

Национален нарцисизъм: кой вярва в конспиративните теории за COVID-19?

Още в началото на 2022 г. 23-годишна ваксинирана служителка в магазин за домашни любимци в Хонконг се заразила с Делта варианта на SARS-CoV-2 малко след като получил нова партида хамстери. Няколко дни по-късно същият щам бил идентифициран в посетителка на зоомагазин и дъщеря ѝ, а след това – и у съпруга и сина на клиентката.

За да се изключат допълнителни инфекции, над 2000 хамстера трябвало да бъдат приспани: всички индивиди, които вече са били в магазина за домашни любимци, и тези, които все още живеят в развъдника, откъдето сбили доставени в магазина. Освен това някои от хамстерите, тествани за COVID-19 преди евтаназията, били положителни.

Изследователи от университета в Хонконг решили да проверят дали хамстерите наистина са източник на инфекцията. Те описват резултатите в статия в списание The Lancet.

Учените анализирали орални тампони и кръвни проби от 16 хамстера от магазина за домашни любимци и 12 - от развъдника, взети преди евтаназията. В първата група Делта вариантът на SARS-CoV-2 бил открит при осем хамстера, във втората - при седем. Анализ на генома на вируса позволил да се предположи, че хамстерите са се заразили около средата на октомври 2021 г. Сравнението на вирусни проби, получени от хамстери и от заразени хора, показа, че хамстерите наистина са били източник на инфекцията.

Броят на жертвите на пандемията се оценява на 18 милиона

Източникът на инфекцията тепърва ще бъде установяван, отбелязват изследователите. Но очевидно това се е случило или в развъдника, или във "ферма" в Нидерландия, където също се развъждали хамстери.

„Тъй като вариантът Делта не е циркулирал в Хонконг от три месеца, вносът на заразени хамстери е най-вероятният източник на инфекцията“, заключават авторите на изследването.

Проучването предоставя "силни доказателства", че домашните хамстери могат естествено да се заразят с варианта Делта на коронавиуса и след това да го предадат на хората, казва водещият автор на изследването професор Лео Пун.

„Ние също така предоставяме доказателства, сочещи възможността за международно предаване на инфекция със SARS-CoV-2 чрез търговията с домашни любимци – добавя той. – Както генетичните, и така и епидемиологичните резултати убедително свидетелстват, че е имало два независими случая на предаване от хамстер на човек и че подобни събития могат да доведат до по-нататъшно предаване на инфекцията на хора. Вносът на заразени хамстери е най-вероятният източник на заразяване с вируса."

Развъдникът доставял хамстери и на други магазини. По-нататъшни наблюдения показали, че и там вече са попаднали заразени животни.

9-милионен китайски град е под пълна карантина заради Covid

Освен хамстери от Нидерландия, в същата партида пристигнали и зайци, чинчили, морски свинчета и други животни, но учените не са открили заразени сред тях. По време на транспортирането животните били прехвърлени от един самолет на друг в Катар, след това товарният отсек бил отворен в Тайланд, но клетките не били изнесени. Вирусът може да е преминал към хамстерите по време на тези спирки, но вероятността за това не е много голяма, отбелязват изследователите. Освен това откритият вариант е генетично подобен на европейските.

В процеса на изготвяне на статията учените преброили повече от 80 пациенти, които са се заразили с Делта варианта на коронавируса от хамстери, а след това и един от друг – някои от тях не са посещавали зоомагазините.

Проблемно е да се оцени с точност делът на заразените хамстери, съобщават авторите на работата – те не са тествали всички животни. Освен това беше невъзможно да се тестват тези, които били продадени преди началото на изследването.

„Подобни събития могат да се случат, оствайки забелязани в много други части на света – предупреждават учените. – Тези резултати показват, че SARS-CoV-2 може да се разпространи в други животински видове и да служи като допълнителен резервоар за по-нататъшна адаптация на вируса и неговото зоонозно разпространение към човека.“

България е на второ място в света по свръхсмъртност от COVID-19, показва ново проучване

Изследователите разчитат, че получените данни ще допринесат за по-задълбочен контрол на здравето на животните в зоомагазините и развъдниците. Те се надяват, че това ще намали риска от предаване на коронавируса от животни на хора.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес