Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени откриха средство за преодоляване на парализата

25 септември 2014, 12:35 часа • 40834 прочитания

Швейцарски учени накараха, напълно парализиран плъх да тича. Това станало с помощта на електрически сигнали.

През 2015 година новата система Gait System ще бъде изпробвана върху хора, парализирани заради травми на гръбначния мозък (който е разположен в канала на гръбначния стълб).

Една от причините за парализата и други неврологични заболявания са трудности в предаването на електрическите сигнали между клетките. Същото това електричество е върнало възможността за движение на парализираните животни. Швейцарските неврофизиолози работели с мишки, чийто гръбначен мозък бил прекъснат по средата (именно там били поставени електродите).

Учените установили, че между височината на повдигане на задните крайници и честото на електростимулации има ясна връзка. По-нататък, изучавайки походката на плъховете, специалистите „настроили” електрическите импулси така че краката на животното да могат да преодоляват препятствия по пътя си (стъпала, дупки).

„Ние контролираме напълно задните крайници на плъховете. Животно изобщо не е способно да ги движи, но електростимулацията включва прекъснатия гръбначен мозък и кара животното да се придвижва по най-естествен начин”, обяснява Грегоар Куртин от екипа на Федералната политехническа школа в Лозана.

По-нататък учените планират да изяснят как е възможно да декодират сигналите за движението на крайниците непосредствено от главния мозък.

През 2015 година методът на електростимулация ще бъде изпитан върху пациенти с травми на гръбначния мозък с помощта на специална площадка Gait Platform, където има пътека за бягане, опорна система, 14 инфрачервени и две видеокамери, които събират информацията за движението на краката и цялото тяло на човека.

Докладът на учените от Федералната политехническа школа в Лозана е публикуван в Science Translational Medicine.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес