Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени откриха как се формира репутацията

11 октомври 2024, 07:45 часа • 674 прочитания

Репутацията е резултат от определено количество действия, които могат да се актуализират с времето. Модела „погледни два пъти, прости веднъж“, който тя следва, както и ролята на държавните институции при формирането на образа на човека в очите на другите, са описали учени от САЩ.

Ние вземаме решения за сътрудничество с някого, като обръщаме внимание на различни характеристики. Според последни изследвания една от тях може да е сходството на речта на потенциалния партньор с нашата собствена. Освен това на работа хората са склонни да избират онези от екипа си, които печелят повече от тях, а не по-малко.

Познавате ли хора, които не могат да се извиняват? Ето каква е причината

Авторите на научни трудове, посветени на репутацията, преди това я разглеждали като бинарна величина, тоест имаща две значения. Предполага се, че образът на човек в очите на другите може да бъде добър или лош, основава се на ограничена информация и в същото време влияе върху вероятността за сътрудничество само в общества, където има сложни норми и държавни институции, способни да налагат установения ред.

Специалисти от Принстънския университет, Пенсилванския университет и университета „Джон Хопкинс“ (всички – в САЩ) са представили нов модел за формиране на репутацията. Те го наричат „погледни два пъти, прости веднъж“ и го описват в научна статия, публикувана в списание Nature.

„Предишните модели обикновено приемаха, че едно действие определя нечия репутация, но според нас има още един нюанс в това как формираме мнение за даден човек. Често разглеждаме много действия, които някой е извършил, и преценяваме дали са предимно добри, или лоши“, обясняват авторите на изследването.

Използвайки методи за математическо моделиране, учените демонстрирали, че ако човек анализира голямо количество действия на друг човек и е в състояние да прости някои лоши постъпки, тогава сътрудничеството ще се осъществи или няма да се прекрати.

Формулата „погледни два пъти, прости веднъж“ съдържа правилото, че поне в един от двата случая поведението на потенциалния партньор трябва да изглежда грамотно на човека, за да започне или продължи взаимодействието. В противен случай връзката или приключва, или не започва.

Изследователите отбелязват, че установеният принцип работи в различни общества, независимо от нормите, които са приети в тях. Освен това не са необходими държавни институции за поддържане на сътрудничеството, решението за което се взема въз основа на репутация.

За изненада на авторите на статията стратегията „погледни два пъти, прости веднъж“ не заменя други модели на поведение, като например постоянно сътрудничество, стабилни откази от взаимодействие, наблюдаване на повече действия или прощаване на по-голяма част от „лошите“ постъпки. Дори когато в публичното пространство има много информация за потенциален партньор, хората не я използват цялата, въпреки че не се ограничават само до наблюдение на човек.

Не е само 13-и. Кои дати от месеца имат изключително лоша репутация по света

Според изследователите откритият механизъм за формиране на репутация е доста ефективен и толкова прост, че може да е възникнал в човешките общества много отдавна. По-нататъшната работа на авторите на статията е посветена на взаимодействието на хората в различни контексти, например на работа и в личния живот.

„Тези теми са свързани с редица съвременни социални проблеми, когато лошото поведение на частни лица става публично достояние“, подчертават учените.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес