СЗО категорично: Коронавирусът SARS-CoV-2 е от естествен произход

7383
СЗО категорично: Коронавирусът SARS-CoV-2 е от естествен произход
Снимка: БГНЕС

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че коронавирусът SARS-CoV-2 е от естествен произход, след като преди това президентът на САЩ Доналд Тръмп за сетен път свърза вируса с китайска лаборатория. СЗО призова също Пекин да се присъедини към разследванията за произхода на новия коронавирус,

Тръгнала от Ухан в Китай през декември, пандемията зарази от тогава 3,2 милиона души по света, а броят на починалите заразени е най-малко 230 000 души.

1 555 души вече са потвърдените случаи на COVID-19 у нас

Потвърдените случаи на COVID-19 в България достигнаха 1 555, по данни на Националния оперативен щаб, към 17:00 ч. днес (01.05.20 г.). Н...

"Що се касае до произхода на вируса в Ухан, ние изслушахме много учени, които изследваха този вирус и ни увериха, че той е от естествен произход", заяви Майкъл Райън, директорът на програмите за спешни действия към СЗО. "Онова, което е важно, е да установим естествения гостоприемник на този вирус", допълни той. Експертът обяви, че основната цел е да се направи така, че "ние да можем да разберем добре вируса, да разберем трансмисията от животно на човек и да разберем каква бариера между животинския и човешкия вид е била преодоляна".

Целта на това изследване е да се разработят обществени здравни мерки и мерки за превенция, за да не се повтори същото нещо, където и да е, подчерта експертът.

СЗО досега хвалеше Пекин за управлението му на коронакризата. Вчера организацията се свърза с китайските власти, за да ги покани да участват в разследванията, които са в ход или се предвижда да бъдат извършени относно животинския произход на вируса. Този призив идва в момент, в който световните здравни власти са остро критикувани от САЩ, които обвиняват СЗО, че е закъсняла с предупреждението за пандемията, за да не ядоса Пекин.

Също вчера ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус отново защити действията на организацията си, подчертавайки, че самият той е бил в Китай на 28 януари, за да се срещне с китайския президент Си Цзинпин и да договори визата на място на международен екип от учени. Гебрейесус каза, че тогава хората са го съветвали да не отива в Китай, защото не се е знаело какво е поведението на вируса, но той самият не се е изплашил да отиде там.

Как става заразяването с коронавирус в самолет

Видео показва как точно кашлицата в самолет може да прокара коронавирус през цялата кабина. Ако някой в ​​самолета е заразен, не с...

На 30 януари СЗО обяви световна извънредна ситуация заради коронавируса, след като на 23 януари беше отказала да го направи.

Междувременно генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус каза, че организацията поддържа оставане в сила на глобалния режим на извънредно положение заради пандемията с COVID-19. "Пандемията остава положението извънредно за общественото здраве", каза Гебрейесус след заседание на комисията по спешни случаи на СЗО, проведено в телеконференция.

Гебрейесус добави, че следващото заседание на комисията за коронавируса ще бъде свикано в рамките на 90 дни.

Още: "Истина или лъжа: Китайската комунистическа партия е създала и е виновна за коронавируса"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Една от най-редките котки в света вече не е застрашена

Доклад: Все повече малки деца боледуват от диабет

Учени: САЩ са заплашени от земетресение от 9 по Рихтер и 30-метрово цунами

Ето как свиренето на музикален инструмент влияе на развитието на мозъка

Ново проучване: Слоновете в Африка се обръщат един към друг с имена, като хората

Епидемия от гняв по света: Полезна, но и опасна

Виждали ли сте някога вулкан да прави това? Удивително ВИДЕО от Гватемала

Лекарство на "Pfizer" срещу рак на белия дроб показва добри резултати

Тоалетна в Русия: Археологическа ценност. Не, имаме си такива на пазара (СНИМКА)

Находка: Откриха тайни помещения под пирамидите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com