Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

26 април 2024, 09:29 часа
Реклама

Шефовете, които се притесняват от текучеството на работници или се чудят колко дълго ще остане нов служител, могат да се обърнат към AI за предупреждение кой може да е следващият, съобщава The Japan Times.

Инструментът за изкуствен интелект е разработен от японски изследователи, в опит да помогне на мениджърите да предоставят целенасочена подкрепа на персонала, за да ги спре да напуснат. Той събира данни за служителите в една компания, от техния запис на присъствие до лична информация като възраст и пол. Създаден е от професор от градския университет в Токио Нарухико Ширатори със стартъп, базиран в столицата.

Инструментът също така анализира данни за служители, които са напуснали компанията или са взели отпуск, за да създаде модел на текучество за всяка фирма. След това, когато се подават данни за новоназначените, се прогнозира кой е изложен на риск от напускане „в процентни пунктове“, казва Ширатори, експерт по медийно образование, пред AFP. „В момента тестваме AI инструмента с няколко компании, създавайки модел за всяка от тях.“ Шефовете биха могли да използват резултатите, за да „подскажат на високорисковия служител, без да показват сурова цифра, която може да бъде шокираща за него или нея, че компанията е готова да предложи подкрепа, тъй като AI предполага, че може да са изправени пред трудности“, казва Ширатори.

Още: Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

Анализ на информацията от интервюто

За да създадат инструмента, изследователите се основават на предишно проучване, използващо AI, за да предскажат характеристиките на студентите, които вероятно ще напуснат. Сега те планират надграждане, така че AI инструментът да може да предлага подходящи назначения за нови служители, като анализира информация от интервюта за работа, както и техните характеристики и лични истории.

Всички японски фирми традиционно наемат висшисти по едно и също време всяка година, но около един на 10 новоназначени, току-що завършили колеж, напуска работата си в рамките на една година, показват правителствени данни. Около 30% напускат компанията в рамките на три години, според министерството на труда.

Още: Генериран от изкуствен интелект: Стартира AI канал в Китай

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес