Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови 3D сканирания разкриват зашеметяващи подробности от обречената експедиция на Шакълтън до Антарктика

26 октомври 2024, 10:15 часа • 613 прочитания

Сложните детайли на потъналия кораб „Ендюрънс“ (Endurance), изгубен по време на обречената антарктическа експедиция на сър Ърнест Шакълтън през 1914 г., бяха разкрити чрез 3D сканиране и подводни снимки.

Откриха прочутия потънал кораб "Ендюранс" в Антарктида

Изображенията, направени от Falklands Maritime Heritage Trust, предоставят поглед отблизо на 44-метровия кораб, който е бил скрит под леда и студените води на море Уедъл повече от век. Въпреки че мачтата и някои от парапетите са изгнили, части от горната палуба изглеждат почти недокоснати.

В близки планове по палубата се виждат разпръснати чинии и други прибори за хранене, а един ботуш лежи сред срутения такелаж. Чрез от стария линолеум все още пази звездната си шарка, пише Live Science.

Тези изображения бяха разкрити като част от документален филм с премиера на 1 ноември. Филмът проследява пътуването до откриването на изгубените останки на „Ендюрънс“ през 2022 г. „Най-голямата история за оцеляване в човешката история“ също е „история за провала", казва в трейлър водещият Дан Сноу, изпълнителен продуцент на документалния филм. Екипажът на „Ендюрънс“ има за цел да бъде първият, който ще пресече Антарктическия континент пеша, но се случва бедствието.

Екипажът тръгва от Южна Джорджия, остров в Южния Атлантически океан, през август 1914 г. Но преди „Ендюрънс“ да успее да достигне бреговете на Антарктида, корабът засяда в лед, блокирайки Шакълтън и 27 души.

След 10 месеца носене на тежестта на раздробяващите се ледени късове, корабът се разпада и потъва пред очите на екипажа, оставяйки ги с ограничени запаси и няколко гребни лодки. Събирайки оскъдните си запаси в спасителните лодки, екипажът пътува до април 1916 г., когато достига необитаемия остров Елефант, на около 241 километра от брега на Антарктическия полуостров.

Необичайни същества се заселили върху останките на кораба "Ендюранс"

Осъзнавайки ужасната ситуация, Шакълтън тръгва с петима други членове на екипажа да търси помощ. Те преплават над 1200 км с гребна лодка с дължина 6,9 м, за да стигнат до китоловна станция на остров Южна Джорджия. Организирането на спасителна група за останалата част от блокирания екипаж отнема допълнителни четири месеца. Но по чудо, когато стигат до изолирания остров, Шакълтън установява, че всеки един от членовете на екипажа е оцелял.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес