Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Научното обяснение за трагедията на концерта на Травис Скот

15 ноември 2021, 09:50 часа
Реклама

Има научно обяснение за смъртоносния прилив на тълпата на музикалния фестивал Astroworld в Хюстън на 5 ноември, при който в блъсканица загинаха 9 души на възраст от 14 до 27 години.

Реклама

Когато хората са плътно струпани в тълпа, с по-малко от четирима души на квадратен метър, те имат място да вземат и да действат според собствените си решения. Но когато плътността на тълпата се повиши над четирима души на квадратен метър и особено до шест или повече души на квадратен метър, се случва нещо странно: хората се притискат толкова плътно, че започват да се движат заедно като едно цяло, с вълни на натиск и отпускане, пише Business Insider.

С други думи, човешките тела се държат като течност. Точно това се е случило на концерта на Травис Скот, където са присъствали около 50 000 души.

Тези „вълни на спиране и тръгване“ са предупредителен знак за опасно гъста тълпа, обяснява Дирк Хелбинг, специалист по изчислителни социални науки от Швейцарския федерален технологичен институт.

Хората чакат да се появят празни места в тълпата, тъй като няма място за движение. Ако някой падне, спъне се или бъде бутнат, това може да създаде „ефект на черна дупка“, при който все повече хора се всмукват в празното пространство и също падат, казва Хелбинг.

Когато големите събития не са организирани правилно и стичащата се тълпа не се взема предвид, хората са безсилни да се измъкнат от смъртоносната, люлееща се тълпа.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес