Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мозъкът на бозайник за първи път издържа дълго замразяване

10 февруари 2016, 19:40 часа • 6936 прочитания

Биолози от Калифорния за първи път демонстрираха мозъка на заек, издържал възстановяване след специална процедура по продължително замразяване. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Motherboard.

В експеримента учените замразили до минус 135 градуса по Целзий главен мозък на заек. Преди охлаждането в кръвоносната система на мозъка на животното бил въведен криопротектор, който позволява да се избегнат разрушения в процеса на замразяване и след излизане от него.

Учените демонстрирали съхраняване на нервните връзки в главния мозък, след като той бил размразен, а криопротекторът – отстранен. Работата на учените е срещнала широкото признание на колегите им. В бъдеще криобиолозите планират да замразят главния мозък на по-голямо животно, например свиня.

Учените назовават като цел на експериментите възстановяването на работоспособността на главния мозък на големи бозайници и тяхната памет след замразяване. Последното се свързва от биолозите с възможността за дългосрочно съхранение на невронните връзки, допълва Lenta.ru.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес