Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Консумацията на водорасли може да помогне за предотвратяване на Паркинсон

25 август 2024, 18:00 часа • 2392 прочитания

Според проучване, проведено през 2024 г., яденето на водораслите Ecklonia cava може да забави или предотврати болестта на Паркинсон, съобщи Science alert.

Антиоксиданти

Изследователите са установили, че антиоксидантите във водораслите - които често се използват в супи и салати в азиатската кухня - могат да предпазят нашите неврони от свободните радикали, за да предотвратят това инвалидизиращо заболяване.

Още: 7 изненадващи ползи за здравето от консумацията на морски водорасли

Заболяването

Паркинсон е заболяване, което засяга нервната система, причинявайки симптоми като треперене, скованост и затруднено движение. Това се случва, когато невроните, които произвеждат допамин - химическо вещество, което помага да се контролира движението - започнат да умират в мозъка, предаде БГНЕС. 

Без лечение

Въпреки че само по себе си Паркинсон не е смъртоносно заболяване, то причинява сериозни усложнения, които могат да доведат до смърт. За съжаление, все още не съществува лечение.

Още: 11 от най-богатите на хранителни вещества храни, които можете да ядете

Но изследователите вече са открили връзки между хранителните антиоксиданти и превенцията на Паркинсон.

Изследванията

Например, изследванията са установили, че ресвератролът - който се съдържа в много растения и плодове, включително червено грозде, горски плодове и фъстъци - предпазва невроните, произвеждащи допамин в мозъка, от смърт при няколко миши модела на болестта на Паркинсон.

Елаговата киселина, α-липоевата киселина и миртеналът подобряват ефективността на обучението и паметта, както и нервно-мускулната координация при миши модели на Паркинсон. Елаговата киселина се съдържа в много плодове и зеленчуци, включително грозде, нар, горски плодове и ядки.

Още: Храните, които не бива да преминават термична обработка

Миртеналът се съдържа в различни растения, като исоп и градински чай. А α-липоевата киселина се съдържа в червеното месо, спанака и броколите.

Няколко проучвания показват, че пиенето на чай може да помогне за предотвратяване на болестта на Паркинсон. Въпреки че не знаем как точно действа, някои изследвания предполагат, че това се дължи на антиоксидантите, които чаят съдържа.

Водорасли под морския лед в Арктика представляват голяма заплаха за хората

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес