Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хората свързват добрите дела с вярата в Бога

04 октомври 2024, 08:15 часа • 403 прочитания

Тези, които вършат добри дела, се смятат от много хора по света за вярващи. В същото време лошите неща не са толкова свързани с атеизма в общественото съзнание, установиха психолози от САЩ.

Учените отдавна изучават как са свързани поведението на човека и неговите религиозни убеждения. Например известно е, че вярващите, които са нетолерантни към другите религии, често отхвърлят и научните знания. Предишни научни изследвания също са показали кои хора са по-склонни да вярват в Бог.

Интересът към смъртта и мрачните събития получи научно обяснение

Но освен действително съществуващите закономерности съществуват стереотипи за моралния характер на хората с различни убеждения. Например атеистите, в сравнение с вярващите, обикновено се считат за по-склонни да извършват аморални действия, включително нарушаване на закона.

Експерти от Калифорнийския университет в Мърсед (САЩ) са обърнали внимание на това, че в съзнанието на хората добрите дела и вярата в Бога също са свързани. Според резултатите от ново изследване стереотипът, че вярващите са морални и просоциални, е дори по-силен от стереотипа, че атеистите са аморални. Научната работа е публикувана от списание Scientific Reports.

Учените провели два експеримента в две страни: в Съединените щати, където според проучване на Gallup 47% от жителите се смятат за религиозни, и в Нова Зеландия, където по време на преброяването 49% от участниците не посочили религиозните си предпочитания.

Като част от изследването на хората било прочитано описание на човек, например „като дете помагах на бездомни животни, а като възрастен раздавах храна и дрехи на бездомни хора“. След това на първата половина от участниците бил зададен въпросът: „Кое е по-вероятно: този човек да е учител или този човек да е учител и да вярва в Бог?“. Втората половина от респондентите отговаряли на друг въпрос: „Кое е по-вероятно: този човек да е учител или този човек да е учител и да не вярва в Бог?“.

Вариантът „учител“ бил печеливш, тъй като религиозността на учителя не променя професията му. Въпреки това много участници в експеримента, в съответствие с установения в съзнанието им социален стереотип, отговаряли, че описаният човек вярва в Бог. В САЩ този отговор се чувал 20 пъти по-често от останалите, а в Нова Зеландия – 12 пъти по-често.

Способността да се съди за човека по лицето му се оказа вродена

Авторите на публикацията също отбелязват, че положителното социално ориентирано поведение в съзнанието на хората се оказва много по-силно свързано с религията, отколкото нарушенията на социалните норми – с атеизма. Участниците в експеримента били склонни да смятат, че серийният убиец не вярва в Бог, но делът на тези, които са избрали този вариант на отговор, бил по-малък от дела на тези, които смятали персонажа филантроп за вярващ.

По думите на учените резултатите от изследването са в съответствие с това как са се развили основните религии в света. Всички те насърчават добрите дела и осъждат аморалното поведение. В същото време историята на тези религии показва особеното значение на сътрудничеството, а възприемането на вярващите като високоморални хора може да помогне на членовете на религиозните групи да се доверяват един на друг, да си взаимодействат и да се развиват.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес