Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Древните хора спали колкото нас

16 октомври 2015, 16:38 часа •
Реклама

Нашите преди са спали не повече от съвременните хора – около 6-6,5 часа, за което сочат изследвания на племена ловци-събирачи от Африка, застинали в първобитнообщинния строй, твърдят учени в статия, публикувана в сп. Current Biology.

Днес много мъже и жени се интересуват как са живели и с какво са се хранили нашите предци до възникването на цивилизациите, смятайки, че подобна "палеодиета" и "палеоживот" се явяват оптимални за живота на човека. Поради тази причина в обществата на много развити страни съществува мода за ядене на сурови продукти и "праисторически" сън от 9-10 часа.

Джером Зийгел от Калифорнийския университет в Лос Анжелис (САЩ! и колегите му изяснили, че всъщност древните хора както нас са страдали от недоспиване и лягали значително след залеза на Слънцето, като наблюдавали в продължение на 1165 дни живота на африкански пигмеи и индианци.

Тези племена и до днес водят начин на живот, близък до този на древните хора – ловуват с лъкове и стрели и водят номадски живот. Общо учените събрали информация за 94 възрастни хора, представляващи трите племена.

В резултат станало ясно, че хората, водещи номадски живот и придобиващи храна с помощта на лов, далеч не лягат със залеза на Слънцето – средно това става около 3 часа и 20 минути след залеза. Средната продължителност на техния сън била 6 часа и 25 минути – приблизително толкова, колкото спят и жителите на съвременните градове.

Според учените това развенчава мита за така наречения палеолитен начин на живот – неговите привърженици твърдят, че първобитните хора са яли изключително полезна и здравословна храна – месо и растения, и спали от залез до изгрев.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес