Да, това са делфини с анаконда. Случката има добро обяснение

28505
Да, това са делфини с анаконда. Случката има добро обяснение
Снимка: Entiauspe-Neto et al., Ecology, 2022

Бразилски и боливийски изследователи заснеха боливийски речни делфини, плуващи с анаконда в уста. Този случай е описан от портала ScienceAlert с връзка към научна публикация в списание Ecology.

Речните делфини не се наблюдават толкова често, колкото техните морски събратя, главно поради мътността на речната вода и защото им е трудно да държат главите си над водата за дълго време. Освен това тези делфини са на ръба на изчезване. Още по-изненадващо е да видиш представление, в което два делфина едновременно жонглират с хищна змия, притисната между челюстите им.

Въпреки че не е ясно какво точно се случва тук, делфините и китоподобните като цяло са добре известни със своето игриво поведение, което често включва други животни, понякога доброволно, а понякога и по друг начин.

Снимката е направена през август 2021 г. в река Тиямучи в Боливия. Изследователите открили група делфини, които останали над водата по-дълго от обикновено, но едва след като разгледали снимките, получили пълна представа за случващото се там.

„След като проверихме първите снимки, разбрахме, че те боравят със змия и въпреки че беше трудно да се оцени общият размер на тяхната група, имаше поне шест от тях - пишат изследователите в статията си. - Стана ясно, че по-скоро си играят със змията, отколкото да се опитват да я изядат."

Делфините взаимодействали със змията по няколко различни начина, като понякога плували заедно в синхрон, но основно оставали в една и съща част на реката, докато изследователите наблюдавали тази сцена, продължила 7 минути.

Подобни взаимодействия между делфините са рядкост, може би делфините в този случай са се учили един друг или са учили младите как да се справят със змиите. Друга версия е, че тази игрова дейност всъщност е имала сексуален характер. „Впоследствие успяхме да определим от снимки, че възрастните мъжки са били сексуално възбудени по време на играта с анакондата - съобщават изследователите. - На мястото присъстваха и непълнолетни и изглеждаше, че възрастните им показват уловената змия.“

Анаконда Бени (Eunectes beniensis) може да стигне до 2 м дължина и живее на приблизително същите места като боливийския речен делфин (Inia geoffrensis boliviensis) - в тропическите гори на Амазонка в североизточна Боливия. Най-вероятно тази „игра“ е завършила зле за змията, тъй като по време на взаимодействието с делфините тя е останала дълго време под вода и вероятно не е оцеляла.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Сив кит понесе лодка с туристи (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Една от най-редките котки в света вече не е застрашена

Доклад: Все повече малки деца боледуват от диабет

Учени: САЩ са заплашени от земетресение от 9 по Рихтер и 30-метрово цунами

Ето как свиренето на музикален инструмент влияе на развитието на мозъка

Ново проучване: Слоновете в Африка се обръщат един към друг с имена, като хората

Епидемия от гняв по света: Полезна, но и опасна

Виждали ли сте някога вулкан да прави това? Удивително ВИДЕО от Гватемала

Лекарство на "Pfizer" срещу рак на белия дроб показва добри резултати

Тоалетна в Русия: Археологическа ценност. Не, имаме си такива на пазара (СНИМКА)

Находка: Откриха тайни помещения под пирамидите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com