Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Aкценти по National Geographic през септември

05 септември 2024, 16:02 часа • 802 прочитания

Защитата на Европа, сезон 1 (6 еп. по 60 мин)
Премиера: 17 септември от 22:00 ч.
Излъчване: Всеки вторник от 22:00 ч.

Историята се пише по границите. Там, където се случват най-големите събития и където се изковават съдбите на народите. Как държавите пазят своите граници от чужди атаки е тема, която се среща в различни етапи от историята, от Римско време, до днешни дни. А начинът, по който всяка страна е избирала да се брани, е уникален, съобразен с конкретни географски обстоятелства. Обединеното Кралство е остров, Нидерландия е изпълнена с водни площи, Полша няма физически предели, затова границите варират, а Испания е заобиколена от море от три страни и от планини от четвърта. Тази поредица от шест части изследва как водещи нации в Европа са изграждали и след това защитавали или ОПИТВАЛИ да защитят своите граници срещу нападение в исторически план.

Още информация за предаването можете да откриете на специалния микросайт: natgeotv.com/bg/special/defending-europe 

Пресъздаване на самолетни катастрофи, сезон 1 (10 еп. по 60 мин)

Премиера: 30 септември от 22:00 ч.
Излъчване: Всеки понеделник от 22:00 ч.

Като пътници, всеки път когато се качим на борда на самолет, ние доверяваме живота си на пилота, на авиолинията и на производителите на летателното средство. И въпреки, че летенето остава най-безопасната форма на пътуване, инциденти все пак се случват.

„Пресъздаване на самолетни катастрофи“ ще разкрие и разследва най-прочутите самолетни катастрофи в света. С помощта на разкази на оцелели, интервюта с експерти и данни от черни кутии, ще съпреживеем последните опустошителни моменти на борда на тези полети. Възможно ли е да е имало друг изход? С помощта на екип от висококвалифицирани тестови пилоти и виртуален симулатор, ще станем свидетели на екстремното напрежение в пилотските кабини. Изправени пред провал, пилоти на военни, пътнически, акробатични и тестови полети ще трябва да вземат решения в рамките на секунди. Как напълно различната им подготовка ще промени изхода на тестовете? И какво биха направили различно, предвид всичко научено от инцидентите? 

Изгубените съкровища на Египет, сезон 5 (10 еп. по 60 мин)
Премиера: 29 септември от 22:00 ч.
Излъчване: Всяка неделя от 22:00 ч.

„Изгубените съкровища на Египет“ е завладяваща и изпълнена с екшън поредица, която проследява международни екипи от египтолози на мисия да открият най-богатия извор на древни археологически находки в света. Посредством разкопки и безпрецедентен достъп до екипите на първа линия на археологията, проследяваме тези съвременни изследователи, които се борят с изгарящата жега и негостоприемния терен, за да направят откритията на живота си. 

Убийствени лъжи: Преследване на истински криминален измамник

сезон 1 (3 еп. по 60 мин)
Премиера: 22 септември, три епизода от 21:00, 22:00 и 23:00 часа 

Лорън Колинс от сп. "Ню Йоркър" проследява възхода и падението на провокативен експерт по серийни убийци, чиято кариера се гради на мрачни лъжи, които най-накрая биват развенчани. Чрез драматичните обрати на неговото разобличаване от разследващи фенове, тази поредица предоставя метакоментар за световния феномен на развлекателно съдържание, посветено на истински престъпления. 

Полет (120 мин)
Премиера: 28 септември от 22:00

Филмът „Полет“, заснет в рамките на седем години, е визуално зашеметяващ и емоционално въздействащ портрет на три двойки, които живеят живота си пълноценно, докато участват в най-опасния спорт в света: бейсджъмпинг. За външните хора скачачите често са описвани като безразсъдни и търсещи смъртта. Но хората, с които се срещаме в този филм, празнуват живота и преследват мечтите си по начин, от който е трудно да не се вдъхновиш.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес