Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Москов няма намерение да закрива Фонда за лечение на деца

10 юни 2016, 12:26 часа • 720 прочитания

Дали някой е имал идея за закриване на Фонда за лечение на деца, много е възможно, различни хора, различни идеи, но това никога не е било моя идея и няма да имам. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов по време на днешния парламентарен контрол.

Москов отговори на въпрос от Джевдет Чакъров относно спрени от държавата плащания за Фонда за лечение на деца.

Министърът на здравеопазването заяви, че през 2015 г. за лечение на деца са одобрени 12 млн. лв. по бюджет и до септември плащанията на фонда са били 8,5 млн. лв.

„Министерство на здравеопазването е превеждало и продължава да превежда всяка една сума, след постъпил протокол от решение на Обществения съвет. Към момента няма нито едно дете, чиято документация да не е предвидена в срок и да не разгледана на заседание на Обществения съвет”, обясни Петър Москов.

Той допълни, че през 2014 г. бюджетът на фонда е бил 6 млн. лв., а за миналата година той беше увеличен двойно.

Москов коментира, че вероятно в съзнанието на някои хора Фондът за лечение на деца е нещо различно от това, което трябва да бъде. „Ако това е просто философско разминаване е разбираемо, но ако става въпрос за различни финансови интереси, не е разбираемо”, допълни той.

Москов заяви още, че Фондът е мрежа и ако има нещо, което държавата не е предвидила или НЗОК не заплаща, то Фондът трябва да го заплати, за да не остане нито едно дете без лечение. Той увери, че в момента няма нито едно дете, чиято преписка да бъде забавена.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес