Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фармацевтите искат извинение от здравното министерство

05 октомври 2012, 20:45 часа • 6805 прочитания
Българският фармацевтичен съюз (БФС) настоява за незабавно извинение от министъра на здравеопазването Десислава Атанасова заради отправените обиди и обвинения от нейна страна относно доплащането на реимбурсираните лекарства от пациенти, предаде БЛИЦ.

“Непознаването на нормативната уредба не може да бъде оправдание за обиди и напразни обвинения към фармацевтите и аптеките”, твърдят от Българския фармацевтичен съюз. По думите им те са останали в недоумение и възмущение след учудването на министър Атанасова, че част от лекарствените продукти в Позитивния лекарствен списък се доплащат от пациентите, въпреки че по реда на Закона за здравното осигуряване те се заплащат с ниво на реимбурсиране 100%.

“Ако министърът на здравеопазването си бе направил труда да се запознае с действащата нормативна уредба, щеше да е наясно, че единствено референтният продукт в съответната група с ниво на реимбурсация сто на сто е напълно безплатен за пациента”, посочват фармацевтите и допълват, че спазването на нормативната уредба не трябва да се определя като “безумие”.

“Ние също считаме, че е безумие Министерството на здравеопазването да продължава да твърди, че всички 100% реимбурсирани от НЗОК лекарствени продукти са безплатни за пациентите, а в същото време да не полага дори и минимални усилия това да стане факт”, заявяват от БФС. Те са категорични, че отправянето на обвинения към аптеките е неприемливо особено, когато става дума за отпуснати от аптеката лекарствени продукти без надценка.

“Това е практика, която Комисията по защита на конкуренцията определи като прехвърляне на социалната отговорност на държавата върху аптеките”, посочват фармацевтите и уточняват, че от наличната към момента информация в БФС става ясно, че аптеките нямат никаква вина за създалата се ситуация.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес