Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доц. Ангел Кунчев: Вървим към леко отпускане на мерките

21 април 2020, 19:15 часа • 3535 прочитания

„Аз не мисля, че ще се въведе карантина в Буковлък. Това е решение, което трябва да бъде обсъдено от щаба, той да препоръча на министъра на здравеопазването да издаде заповед. До момента не е факт това нещо и имам известни съмнения, че при едно 4-хилядно село, на база само на 4 положителни резултати трябва да вземем такава мярка“. Така главният здравен инспектор на страната доц. Ангел Кунчев коментира пред БТВ информацията, че село Буковлък ще бъде поставено под двуседмична карантина. По-рано днес стана ясно, че там са открити четири положителни проби за коронавирус.

„Трябва да сме много по-внимателни, когато налагаме подобни карантини на цели населени места. Особено в по-малките като старозагорското село това доведе до сериозен стрес и усложнения за населението и винаги трябва да отчитаме подобни факти“, категоричен бе доц. Кунчев.

Според главния здравен инспектор към момента епидемията у нас е управляема. „Много по-готови сме, отколкото бяхме преди месец, но няма страна, която да каже, че е напълно готова за посрещане на подобна пандемия“, каза доц. Кунчев. „Персоналът е най-големият проблем – машини се купуват, но лекари не могат да се създадат“, допълни той.

„Вървим към леко отпускане на мерките“, разкри доц. Кунчев и сподели, че може скоро да бъде вдигната забраната за посещение на градинки и паркове За да стане това, обаче, трябва да са налице две неща – тенденция към задържане и намаляване на болестта и възможност за контрол над тези места. „Ако видим, че младежи се събират по 15-16 да се събират да пият бира в градинките, ще дадем назад веднага“, заяви Кунчев, като допълни, че мерките у нас са много по-леки в сравнение с други държави, където например има вечерен час, но въпреки това предизвикват голямо обществено недоволство и натиск върху щаба. Детските имунизации трябва да се осъществяват при гаранции, че няма да има смесване на потока на пациентите, затова е препоръчано да се извършват в лекарските кабинети, а не в общи манипулационни, каза главният здравен инспектор.

Що се отнася до настъпването на пика на пандемията у нас, главният здравен инспектор сподели, че се отнася скептично към каквито и да е математически прогнози, защото епидемията се влияе от много фактори. „В София достигаме до едно плато, след което можем да очакваме някакъв спад“, отбеляза все пак доц. Кунчев.

„Много малко е вероятно да се зарази човек с коронавирус чрез храна“, заяви Кунчев. „За да стане това, храната трябва да е замърсена и да се държи дълго в устата. COVID-19 намира много по-добра среда за виреене в дихателните пътища на хората“, допълни той.

„Ако антителата не пазят, тогава и ваксината не може да помогне“, коментира главният здравен инспектор по повод сведенията за повторно заразени пациенти, които са преболедували коронавирус, но отбелязва, че е по-логично имунитетът да работи.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес