Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравословните навици могат да предотвратят почти половината от случаите на рак

09 август 2024, 07:45 часа

Проучване на Американското онкологично дружество установи, че 40% от всички случаи на рак в САЩ се дължат на променливи рискови фактори като тютюнопушене, затлъстяване и консумация на алкохол.

Докато някои видове рак са наследствени, генетичните фактори представляват само 5-10% от раковите заболявания, като факторите, свързани с начина на живот, са основният фактор, допринасящ за риска от рак.

Неотдавнашно проучване на изследователи от Американското дружество за борба с рака добавя данни към дългогодишния набор от изследвания, които показват, че начина ни на живот - от пиене на алкохол до липса на упражнения, са основни фактори за развитието на рак. 

Според проучването 40% от всички случаи на рак и около половината от случаите на рак при възрастните над 30 години в Съединените щати могат да бъдат приписани на променливи рискови фактори, включително пушене, наднормено телесно тегло, консумация на алкохол, липса на физическа активност, диета, и инфекции като HPV, които могат да причинят рак на шийката на матката и други видове рак.

Топ 5 здравословни навици, които да придобием през новата година

Всъщност тези 40% може да са много повече. 
„Добавете фактори, за които все още нямаме достатъчно данни, като въздействието на замърсяването на водата и въздуха, и факторите на начина на живот може да са отговорни за 60% или повече, водещият автор на изследването д-р Фархад Ислами, в Американското дружество за борба с рака.

Пушенето на цигари е водещият рисков фактор, допринасящ за почти 20% от всички случаи на рак и 30% от всички смъртни случаи.

Все още няма достатъчно данни за това какъв процент от раковите заболявания са причинени генетично или заради излагане на канцерогенни химикали. Ислами каза, че в много случаи, дори ако човек има генетична предразположеност към вид рак, този риск може да бъде намален при здравословен начин на живот. Превантивните мерки също значително намаляват риска. Ето защо е важно да се правят редовни изследвания, особено ако е налице фамилна анамнеза. 

Тези полезни навици могат да удължат живота ни - ето кои са те

Какво можете да контролирате?

Според Американското онкологично дружество от изключителна важност е да се прекратят следните вредни навици:  рисковите фактори за предотвратяване на рак включват: 

  • Отказване на цигарите
  • Намаляване или премахване на алкохола 
  • Поддържане на здравословно тегло
  • Правене на редовни прегледи за рак на кожата, избягване на UV радиация и използване на слънцезащитни продукти
  • Провеждане на скрининг за рак на дебелото черво след 45-годишна възраст. 
  • Мамография за проверка за рак на гърдата през година след 40-годишна възраст

Какво не можете да контролирате?

По-голяма част от раковите заболявания възникват случайно заради т.нар “спорадични мутации” и само 5% до 10% се дължат на гените. Дори и да имате фамилна анамнеза за рак, това не означава, че задължително ще се разболеете, защото повечето видове рак не са с наследствена чувствителност. 

Има обаче и изключения.

Синдромът на Линч е наследствено състояние, свързано с по-висока чувствителност към колоректален рак и рак на матката. Той е отговорен за около 3% от всички колоректални ракови заболявания. 

Отделно, хората, които са наследили генни мутации на BRCA1 или BRCA2, имат повишен риск от рак на гърдата и рак на яйчниците. Приблизително 1 на 400 души живее с BRCA мутация, което повишава риска от развитие на рак на гърдата до над 60%, в сравнение с 13% в общата популация. 

Генетично изследване може да определи дали сте наследили синдрома на Линч, или BRCA мутация. То може да определи и индивидуалния ви риск от рак от тези генетични черти. Според специалистите обаче, рискът от рак обикновено не е свързан с генетичния код, който имаме, а от това как този генетичен код се модифицира от начина на живот.

Вероника Гюрова
Вероника Гюрова Отговорен редактор
Новините днес