Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравословна диета при синдром на поликистозните яйчници

17 октомври 2024, 11:37 часа

Синдромът на поликистозни яйчници (СПКЯ), е нарушение на ендокринната система. Кистите на яйчниците са пълни с течност торбички във или на повърхността на яйчника.

Още: Лекари: Сините сливи предпазват костите

Жените имат два яйчника, разположени от всяка страна на матката. Яйцеклетките се развиват и узряват в яйчниците и се освобождават на месечни цикли по време на вашите детеродни години. Жените, които имат синдром на поликистозни яйчници, често страдат от прекомерно наддаване на тегло, хирзутизъм, акне , аменорея, болка и дисменорея. Диетите с ниско съдържание на въглехидрати не са добри за СПКЯ, нито диетите с високо съдържание на мазнини.

Коя е най-подходящата диета при СПКЯ

Най-добрият залог е да следвате редовна здравословна диета и да спортувате, доколкото можете. Избягвайте преработени и пържени храни, яжте възможно най-чисти храни, напълнете диетата си с красиви цветове на пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини. Инсулиновата резистентност е проблем за повечето хора със СПКЯ, така че диета с ниско съдържание на захар е много полезна, повечето жени могат да понасят еквивалента на 6 чаени лъжички захар на ден, със СПКЯ се опитайте да намалите това до 4.

Сложните въглехидрати са по-добри, тъй като не предизвикват скок на инсулина, както обикновените въглехидрати, простите въглехидрати са картофи, ориз, бяла захар и тестени изделия. Овесените ядки, киноата и амарантът са добри примери за по-сложни въглехидрати, които също съдържат основни фибри и антиоксиданти.

Още: Какви храни са подходящи за закуска при омазнен черен дроб

Като цяло яжте това, което кара тялото ви да се чувства по-добре, когато опитате нещо ново, дайте му няколко дни, за да е ефективно, веднага ще се почувствате зле от грешни храни, отнема повече време, за да се почувствате добре.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес