Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 3 септември: Лекар: Мерете кръвното само така, за да няма грешки

03 септември 2024, 09:34 часа

Измерването на кръвното налягане е ключова част от поддържането на здравето на сърцето и наблюдението на потенциални проблеми. Правилното измерване не само помага за точната оценка на вашето здраве, но също така позволява своевременно разпознаване и управление на здравословните състояния. Кардиологът Олег Варфоломеев разкрива как да измервате правилно кръвното си налягане, включително коя ръка е най-добре да измерите и колко време отнема тази процедура.

Правилно измерване на кръвното налягане

Важна е правилната подготовка за измерване.

"Отпуснете се: Преди измерване се уверете, че сте се отпуснали. Избягвайте приема на кофеин и никотин поне 30 минути преди измерването и не правете упражнения непосредствено преди измерването. Седнете на удобен стол с крака на пода и ръка на нивото на сърцето", съветва експертът.

Здравен съвет за деня, 28 август: Лекар: През лятото яжте тази салата, сваля кръвното и холестерола 

"Изберете подходящия момент: Измерването трябва да се извърши в тиха среда, когато сте спокойни. Най-добре е да измервате по едно и също време всеки ден, за да получите постоянни резултати", съветва още експертът.

На коя ръка да измервате кръвното?

"Дясна или лява ръка: Препоръчително е да измервате кръвното налягане на една и съща ръка всеки път. В повечето случаи кръвното налягане се измерва на лявата ръка, но ако имате специфични медицински причини, Вашият лекар може да препоръча измерване на дясната ръка. Ръката, на която се измерва налягането, трябва да е отпусната и поставена върху равна повърхност на височината на сърцето. Ако има значителна разлика в налягането между двете ръце, трябва да се провери от лекар", споделя лекарят.

Как се измерва кръвното налягане?

Поставете маншета: Поставете маншета около горната част на горната част на ръката, точно над лакътя. Маншетът трябва да е стегнат, но не прекалено. Трябва да се постави на около 2-3 см над лакътя.

Ако използвате автоматичен уред, натиснете бутона, за да започнете измерването. Устройството автоматично ще надуе маншета и след това ще го изпусне, докато измерва кръвното налягане. Автоматичните уреди са лесни за използване и обикновено показват резултатите на цифров екран. 

Продължителност на измерването

Самото измерване на налягането обикновено отнема около 1-2 минути. Ако използвате автоматично устройство, цялата процедура ще бъде бърза и лесна, докато ръчното измерване може да отнеме малко повече време поради необходимостта да слушате звуци със стетоскоп.

Препоръчително е да измервате поне два пъти на всяка ръка с интервал от 1-2 минути, за да получите средни стойности и да осигурите точност. Ако използвате уред за измерване на налягането у дома, следвайте инструкциите на производителя и запишете резултатите.

Защо правилното измерване на кръвното е важно?

Правилното измерване позволява точни резултати, което е от решаващо значение за правилната оценка на вашето здравословно състояние. Неточните резултати могат да доведат до погрешна диагноза и ненужно безпокойство или пренебрегване на сериозни проблеми.

Редовното измерване помага за проследяване на хипертония или хипотония, което може да предотврати сериозни здравословни проблеми като инфаркт, инсулт и увреждане на бъбреците.

Ако приемате лекарства за кръвно налягане, правилното измерване помага да се оцени ефективността на вашата терапия. Мониторирането на кръвното налягане позволява своевременно разпознаване и управление на рисковите фактори за сърдечни заболявания и други здравословни проблеми.

Правилното измерване на вашето кръвно налягане е проста, но жизненоважна част от поддържането на вашето здраве.

Ако имате някакви съмнения относно техниката на измерване или резултатите от кръвното ви налягане, не забравяйте да се консултирате със специалист.

Учени: Яжте всеки ден този летен зеленчук, сваля кръвното с 23%

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес