Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 3 август: Лекар: Този плод е най-полезен за сърцето в жегата

03 август 2024, 12:10 часа

Руският лекар д-р Екатерина Несвит препоръчва ежедневната консумация на един вкусен летен плод, който според нея е най-полезен за сърцето в жегата. Освен това поддържа водния баланс в организма, което е особено важно в горещото време.

Най-често пъпешът се консумира пресен, охладен, като се отстрани неядливата кора и се нарязва пулпата на кубични или сферични резени.

Това е най-честата грешка на хората с високо кръвно през лятото

Полезни свойства на пъпеша

Пъпешът е нискокалоричен продукт, 100 грама съдържат само 35 kcal. Плодът съдържа протеини, въглехидрати (захари, нишесте, фибри), органични киселини, витамини и минерали. Водата и електролитите, съдържащи се в пъпеша (калий, магнезий, натрий), спомагат за поддържането на баланса на течностите в тялото. Химическият състав на този плод до голяма степен зависи от почвено-климатичните условия на отглеждане.

Лекарят споделя, че в 100 гр порция пъпеш има:

  • 18 mg витамин С (1/4-1/3 дневна нужда) - Това е най-известният антиоксидант, който предотвратява стареенето на клетките, намалява възпалението в тялото, подпомага усвояването на желязото, участва в синтеза на колаген и укрепва имунната система.
  • 82,0 mg силиций - приблизително 270% от дневната норма. Подпомага укрепването на стените на кръвоносните съдове, поддържа структурата на хрущялната тъкан, връзките и поддържа хидратацията на кожата.
  • 19 mcg фолиева киселина. Подпомага здравето на нервната и репродуктивната система.
  • 228 mg калий. Помага за регулиране на кръвното налягане, участва в процесите на нервните импулси, което влияе върху мускулната контракция и сърдечната дейност. Активира остеокалцин (протеин, който транспортира калций до костите). Стимулира производството на колаген, поддържа еластичността на костите, намалява риска от фрактури. 

Пъпешът също така съдържа магнезий, желязо, калций, фосфор, селен и витамини от група В. Пулпата на продукта съдържа антиоксиданти: бета-каротин (провитамин А), кверцетин, зеаксантин, фитоин и лутеин. Те предпазват тялото от свободните радикали и поддържат здравето на очите.

Благодарение на достатъчното количество фибри (0,8 g на 100 гр), пъпешът помага за нормализиране на храносмилането и предотвратява запек. В допълнение, поради съдържанието на каротеноиди, естествени органични пигменти, продуктът има противотуморен ефект и намалява риска от развитие на рак на белия дроб и гърдата.

В допълнение към пулпата, семената на пъпеша се използват и като храна. Те са богати на бета-каротин, витамин РР, фолиева киселина. Освен това са мощен афродизиак и имат положителен ефект върху фертилните функции на мъжете. Семената имат диуретично, противовъзпалително действие, имат холеретичен ефект, подобряват състоянието на черния дроб и бъбреците, помагат при лечение на кашлица и респираторни заболявания. 

Препоръки за консумация на пъпеш

Въпреки ниското си съдържание на калории, пъпешът съдържа значително количество фруктоза - средно 3 гр на 100 гр продукт. Прекомерната му консумация може да доведе до мастна дегенерация на черния дроб, тъй като той директно влиза в черния дроб за метаболизъм.

"Здравият човек може да яде не повече от 200-300 гр пъпеш на ден. Хората с метаболитни заболявания трябва да намалят тази порция", казва специалистът.

Забележка: Ако почувствате подуване на корема след ядене на пъпеш, може да имате свръхрастеж на бактерии в тънките черва. В този случай е необходима консултация със специалист. 

Струва си да се отбележи, че пъпешите могат да бъдат отровни. Отравянето се причинява от нитрати, които постъпват в плодовете от почвата по време на отглеждането. Най-опасни в това отношение са ранните плодове и много късните са с най-висока концентрация на нитрати. Съхраняването на пъпеши води до натрупване на нитрати, така че трябва да им се насладите през сезона.

Най-високата концентрация на нитрати е в областта на кората, така че е по-добре да ядете пулпата по-близо до центъра на плода, където е най-безопасно.

При чернодробни заболявания може да се появи пептична язва, нарушения на микробиома, гадене, подуване на корема и прекомерен растеж на микроорганизми в червата. Пъпешът съдържа алерген - протеинът профилин и поради тази причина консумацията му може да причини алергия.

Лекар: Този плод укрепва сърцето, чисти токсините и подобрява съня

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацита със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес