Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 27 юли: Лекар: Яжте динята и пъпеша така, за да НЕ се натровите

26 юли 2024, 10:49 часа

Руският лекар д-р Рустем Садиков, кандидат на медицинските науки, гастроентеролог, диетолог и клиничен фармаколог, говори за основните правила, които трябва да следвате при избора и консумация на диня и пъпеш. Благодарение на тях ще извлечете само полза от тези плодове и ще избегнете натравяне.

Как правилно да изберем и да ядем дини и пъпеши?

Първо, винаги внимателно проверявайте пъпеша и динята, преди да ги купите. 

„Не забравяйте да погледнете външния вид, кората на пъпеша трябва да е без пукнатини, вдлъбнатини и гниене, а динята трябва да е с равномерен цвят, без потъмняване или мухъл“, коментира лекарят.

Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете диня всеки ден 

"Зрелият пъпеш има приятен сладък аромат, а динята има свеж, леко тревист аромат. Избягвайте плодове с неприятна миризма на плесен. Чукнете пъпеша. Звукът трябва да е тъп и резониращ. Ако звукът е звънлив, това може да означава, че плодът е неузрял. Обърнете внимание на опашката на пъпеша. Трябва да е суха и кафява, а не зелена и мокра. Това се отнася и за динята с тази разлика, че при почукване тя трябва да издава звънлив звук", казва специалистът.

"Избягвайте да купувате пъпеши и дини в близост до пътя, особено в близост до пътища и ниви. Често можете да намерите потенциални продавачи, които продават директно от полето. Но никой от купувачите не знае със сигурност чии са тези ниви, какво качество на плодовете се отглеждат там и каква технология се използва и най-важното кой ще носи отговорност, ако се стигне до отравяне. Най-добре е да купувате плодове от надеждни магазини или пазари", препоръчва д-р Садиков.

"Второ, колкото и да искате да ядете диня или пъпеш в началото на сезона на зреене, по-добре е да не правите това. Важно е да запомните, че те са склонни към натрупване на нитрати, особено в началото на сезона. Поради тази причина се препоръчва закупуването им в средата и края на лятото, когато плодовете вече са узрели", съветва още експертът.

"Трето, не бързайте да ядете всичко наведнъж! Няма нужда да бързате да изядете цялата диня или пъпеш наведнъж. Първо изяжте малко парче и наблюдавайте как тялото ви реагира. Ако почувствате гадене, диария или други неприятни симптоми, незабавно спрете употребата и се консултирайте с лекар. Ако говорим за дневната норма, това е 200-300 грама диня или пъпеш на ден за възрастен", допълва д-р Садиков.

Освен това консумацията на дини и пъпеши трябва да бъде отделно хранене, нормата не трябва да надвишава 300 грама наведнъж. Тези плодове могат да се консумират като лека закуска. Това трябва да се направи възможно най-далеч от основното хранене.

Пъпешът и динята са доста трудни за хранисмилане и не се комбинират добре с повечето други храни, прекомерната му консумация може да бъде придружена от дискомфорт (тежест в корема, подуване на корема, повишено образуване на газове, гадене, диария). Тези симптоми се появяват в рамките на 1-2 часа след употребата на пъпеш, не траят дълго, не причиняват значително влошаване на общото благосъстояние и изчезват сами в рамките на няколко часа.

Яденето на тези плодове не се препоръчва на хора с нарушена обмяна на веществата и склонност към наднормено тегло. Факт е, че тези плодове имат висок гликемичен индекс. С други думи, след консумацията им нивата на кръвната ви захар може да се повишат. Резултатът може да бъде наднормено тегло. Ако продуктът, било то диня или пъпеш, е „натоварен“ с нитрати, тогава можете да се натровите.

„Първите признаци на отравяне с нитратни плодове се появяват в рамките на няколко часа след консумация“, казва руският лекар д-р Радик Хасанов. „Те включват повишена умора, силно главоболие, гадене, повръщане и диария. В някои случаи са възможни треска, конвулсии, болки в ставите и алергична кожна реакция.

При първи признаци на отравяне с пъпеши и дини трябва незабавно да се обадите на линейка. Преди пристигането й се опитайте да предизвикате повръщане, дайте на пациента 2-3 таблетки активен въглен (можете да го замените с други сорбенти, например кефир). След натравяне е по-добре да гладувате един ден след това и след това постепенно да преминете към леки супи, чайове и бисквити.

Тези вкусни плодове може да бъдат опасни за хора с камъни в бъбреците, захарен диабет, вродени аномалии на пикочно-половата система, аденом на простатата, пиелонефрит, следоперативни сраствания, обостряне на пептична язва. Те трябва да се консумират с голямо внимание при колики, диария и метеоризъм, както и от хора в напреднала възраст.

Може ли да се яде диня и пъпеш при диабет?

Важно:Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес