Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 25 август: Лекар: НЕ яжте краставици, ако имате тези заболявания

25 август 2024, 08:34 часа

Няма напълно безвредни храни, които да се консумират в неограничени количества - краставиците не правят изключение. Въпреки всички полезни свойства, които притежават, те могат да създадат сериозни проблеми на някои хора, предупреждава руският токсиколог д-р Михаил Кутушов.

За кого краставиците са вредни? 

Специалистът обяснява: краставиците съдържат много органични киселини, които насърчават производството на стомашен сок, което може да влоши симптомите при наличие на редица хронични заболявания, включително гастрит, язва, панкреатит и холецистит.

С помощта на този тор ще берете домати, краставици и чушки до падането на сланата

Краставиците са алергизиращ продукт, допълва лекарят. Симптомите на непоносимост към тях могат да включват подуване, кихане, кожен обрив, сърбеж и кашлица.

"Дори здрав човек може да изпита стомашно-чревни разстройства, включително диария и метеоризъм, ако злоупотребява с краставици. Възможни са и болки в корема", посочва д-р Михаил Кутушов.

"В допълнение, краставиците са способни да натрупват нитрати. Тези вещества могат да причинят отравяне. Основните симптоми са повръщане, главоболие, гадене и световъртеж", допълва токсикологът.

Краставиците съдържат много калий, калций, фосфор и магнезий, витамин С“, отбелязва специалистът. Тези зеленчуци съдържат ензими, които спомагат за усвояването на протеини и витамини от група В. Краставиците имат холеретични свойства, помагат за укрепване на сърдечно-съдовата система, подобряват храносмилането и състоянието на кожата, косата и ноктите. 

Този чудо-зеленчук съдържа 95% вода. Перфектно почиства тялото, насърчава загубата на тегло и премахва токсините. Краставиците съдържат витамини В1, В3, В5, фолиева киселина и витамин С, калий, желязо, магнезий и фосфор. И това е много добър набор от полезни вещества за тялото. Една краставица ще ви помогне да увеличите енергията, ако сте уморени.

Краставиците са незаменими в грижата за кожата на лицето. Премахват тъмните кръгове под очите, правят кожата по-свежа и облекчават омазняването. Зеленчукът също така помага на косата – насърчава нейния растеж. Освен това той укрепва ноктите, като ги прави здрави и блестящи.

Лечебните свойства на краставиците са известни от древни времена. Те са изпитани във времето. Краставиците могат да помогнат в борбата с излишната вода и да поддържат нормални нива на кръвната захар. Те са с ниско съдържание на калории, но също така с високо съдържание на вода и фибри, което насърчава усещането за ситост и намалява желанието за лека закуска между храненията. Те също така съдържат силиций, който може да помогне за укрепване на костите и да предотврати развитието на остеопороза. По този начин включването на краставици във вашата диета може да бъде полезно за здравето и да помогне за поддържане на оптимални нива на кръвната захар.

Как да увеличите добива на краставиците с помощта на пепел и люспи от лук?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес