Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 17 септември: Лекар: Това е най-важният витамин през есента, приемайте го всеки ден

17 септември 2024, 09:30 часа

Руският лекар д-р Светлана Бурнацкая споделя, че здравословни проблеми през есента могат да възникнат поради факта, че тялото има дефицит на витамин Д.

Най-важният витамин през есента

" С настъпването на облачния и студен есенно-зимен сезон с време, което влияе негативно на здравето, трябва да се грижите за вашия имунитет предварително", казва доктор Бурнацкая, обяснявайки как да защитим здравето през есента. Лекарят отбеляза, че характерните неразположения за това време на годината - нарушения на съня, умора, депресия, предразположеност към остри респираторни вирусни инфекции - до голяма степен се определят от липсата на слънчева светлина и свързания с това "срив" на биоритмите и липсата на витамин D, което е важно за имунитета.

Лекар: Този плод съдържа рядък витамин, полезен е за червата и черния дроб

„Слънчевата светлина оказва голямо влияние върху благосъстоянието на човека, като влияе върху производството на хормони като мелатонин и серотонин. Липсата на слънчева светлина води и до липса на витамин D, което може да доведе до редица проблеми, включително и понижен имунитет“, отбелязва общопрактикуващият лекар.

Д-р Бурнацкая споделя, че за да се предпазите от остри респираторни вирусни инфекции, които са чести през есента, трябва да си направите превантивна ваксина срещу грип и да приемате витамин D.

„Трябва да приемате витамин D непрекъснато или по определен график след консултация с Вашия лекар.“

В допълнение, лекарят съветва да включите в диетата храни, богати на витамин D: те включват мазна риба, хайвер, черен дроб на треска и млечни продукти. В допълнение, хранителните източници на калций под формата на сирене, мляко, много зеленчуци и билки ще бъдат много полезни.

Това, което също е важно, е да спите достатъчно. Според Бурнацкая трябва да спите поне осем часа през нощта.

"Също така е необходимо да повишите устойчивостта си на стрес, да развиете положително отношение към живота и да се научите да се наслаждавате дори на приятни малки неща, тъй като организъм, защитен от стрес, е по-малко податлив на болести. Допълнителен начин да защитите здравето си през есента е да излизате навън и да се разхождате повече", казва специалистът. 

Други ползи от вит. Д

Основната му роля е да подпомага усвояването на калций и фосфор от храната. При децата вит. Д предотвратява развитието на рахит, заболяване, свързано с нарушено развитие и омекване на костите. При юноши и възрастни той предотвратява развитието на кариес и патологии на венците, предпазва от остеопороза (омекване на костната тъкан поради липса на калций) и ускорява заздравяването на фрактури.

Защо дефицитът на вит. Д е опасен?

Това води до отмиване на калция и фосфора от костите. В детска възраст рахитът се развива поради дефицит на вит. Д; при възрастни се развива омекване на костната тъкан (остеомалация) и изтъняване на костната тъкан (остеопороза). Дефицитът му е особено опасен през първата година от живота на детето, когато настъпва бърз растеж на костната тъкан.

В момента учените работят върху предположенията за влиянието на дефицита на това вещество върху развитието на рак, както и на автоимунни, инфекциозни, вирусни и сърдечно-съдови заболявания.

Проучванията показват, че количеството на витамин D в храните не е стабилно. Например, когато се изследва мляко от един и същи производител, съдържанието на витамин D в различните партиди варира и може да бъде по-малко от декларираното в рамките на 20 IU. Ето защо в някои страни производителите допълнително обогатяват млякото и млечните продукти с витамин D.

За да може организмът да произвежда достатъчно витамин, е необходимо два пъти седмично да сте с отворени към слънчевите лъчи лице и крайници на обедно слънце (между 10 и 15 часа). За хората със светла кожа са достатъчни пет минути;

Въпреки това, за някои деца, за да компенсират дефицита на витамин D в организма, не е достатъчно само да имат добра диета от слънчеви бани. Деца със заболявания на стомашно-чревния тракт, с наднормено тегло, живеещи в райони с малко слънчева светлина, деца, които се движат малко, с тъмна кожа, както и деца, които не искат да бъдат на слънце - всички те са изложени на риск поради до дефицит на витамин D.

Лекар: Дефицитът на този витамин трябва да се запълни още през есента, за да са здрави костите

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес