Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здрав черен дроб - подправката, която всеки столетник яде

06 септември 2023, 09:34 часа

Черният дроб е най-важният орган, който отговаря за комплексното почистване на тялото, а също така синтезира полезни микроелементи. При неправилно хранене той дроб получава значително натоварване, в резултат на което могат да се развият тежки заболявания.

Алкохолът, пържените висококалорични храни, храните с високо съдържание на захар и пушените меса имат особено вредно въздействие върху него. Но ежедневното използване на една подправка има благоприятен ефект върху функционирането на този орган. Съдържащият се в куркумата куркумин има изразени противоракови, антиоксидантни, хепатопротективни и противовъзпалителни свойства. Учените са установили, че този елемент активира протеина Nrf2, който активира гена за дълголетие SIRT-1, съобщава изданието The Health Site.

Важно: включването на куркума в диетата е противопоказано за хора със заболявания на стомашно-чревния тракт. Необходима е консултация с лекар.

Куркума - тайната на столетниците за здрав черен дроб 

Куркумата се използва за облекчаване на болка и възпаление, като остеоартрит. Трябва да се има предвид, че куркуминът се абсорбира слабо в кръвта, по-добре е да го ядете с мазни храни. Ползите от куркумата се засилват с правилната комбинация от подправки. Например веществото пиперин, съдържащо се в черния пипер, значително подобрява усвояването на куркумин - средно с 2000%.

Този летен плод чисти черния дроб и удължава младостта

Подправката се препоръчва при сенна хрема, чернодробни заболявания и сърбеж. Използва се срещу киселини и за подобряване на паметта, но няма убедителни научни доказателства в подкрепа на ефективността на подправката в тези случаи. Куркумата съдържа етерични масла и много полезни вещества: витамини С, К и витамини от група В, желязо, фосфор, долини, йод и калций. В 100 гр от тази подправка се съдържат 2-7% хранителни минерали, 3-7% етерични масла, 6-8% белтъчини, 60-70% въглехидрати и 3-7% мазнини.

Учените считат, че хроничното възпаление е основната причина за много често срещани заболявания. Това включва сърдечни заболявания, метаболитен синдром, болест на Алцхаймер и различни дегенеративни състояния. Куркуминът има силно противовъзпалително действие.

Сравняван е с някои фармацевтични лекарства, но за разлика от тях, веществото няма сериозни странични ефекти. Куркуминът блокира NF-kB молекулата, която навлиза в клетъчните ядра и инициира възпаление. 

Изследванията потвърждават, че куркуминът действа като лекарството аторвастатин, понижавайки холестерола . Друг експеримент е проведен със 121 пациенти, всички от които са били подложени на коронарен байпас. Хората бяха разделени на две групи, на първата беше дадено плацебо, на втората - 4 гр куркумин на ден в продължение на няколко дни преди и след операцията. В контролната група, според учените, рискът от инфаркт е намалял с 65%, допълва още изданието .

Още: Този знак на ръцете издава болен черен дроб

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес