Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здрав черен дроб: Храните, които трябва да присъстват в диетата ви

04 октомври 2024, 21:06 часа

Диетата влияе върху качеството на съня, настроението и цялостното здраве. Важно е да включите в диетата си определени храни, които помагат за нормализиране на работата на черния дроб и стомашно-чревния тракт, казва токсикологът Михаил Кутушов. 

Храните, които са задължителни за здрав черен дроб

Черният дроб е орган, който може да остане безболезнен дълго време, дори когато в него настъпят сериозни промени. Ето защо е необходимо да се погрижите за нейното здраве, като се откажете от лошите навици, увеличите консумацията на чиста вода и добавите здравословни храни към менюто си.

Тези храни ще прочистят дори най-омазнения черен дроб

Според Михаил Кутушов храни като кефир, зеле и няколко други могат да имат благоприятен ефект върху черния дроб. 

Зелето помага за прочистване на черния дроб от токсини, а редовната му консумация може да доведе до загуба на тегло и подобряване на състоянието на кожата и косата.

Благодарение на аскорбиновата киселина, зелето помага за защитата на кръвоносните съдове, подпомага функционирането на имунните клетки и стимулира синтеза на колаген. Има благоприятен ефект върху метаболизма и помага в борбата с атеросклерозата. Освен това зеленчукът предотвратява отлагането на холестерол и вредни мазнини по стените на кръвоносните съдове.

Благодарение на високото съдържание на калиеви соли и ниските нива на натрий, продуктът подпомага извеждането на излишната течност от клетките, казва специалистът.

За да се попълни дневната нужда от аскорбинова киселина, възрастните трябва да консумират около 200 гр прясно зеле, а ако е кисело зеле, тогава около 100-150 гр.

Целината съдържа етерични масла, които имат благоприятен ефект върху функцията на черния дроб, а също така помагат за предотвратяване на затлъстяването и поддържат здравето на сърцето.

Зехтинът е обогатен с ненаситени мастни киселини, които помагат за възстановяване на чернодробната функция и предпазват тялото от оксидативен стрес.

Куркумата стимулира производството на жлъчка и се бори с канцерогенните процеси.

Кефирът подобрява метаболизма и ускорява обмяната на веществата, а неговите компоненти имат лек холеретичен ефект.

Плодове като боровинки и малини са богати на антиоксиданти, които защитават черния дроб.

Цикорията помага за регулиране на нивата на холестерола и подобрява липидния профил, което насърчава нормалната функция на черния дроб.

Как ръцете и краката издават проблеми с черния дроб?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес