Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо възрастните хора ТРЯБВА да ядат по 50 гр черен шоколад на ден

30 юли 2024, 17:36 часа

Руският биотехнолог Дмитрий Куликов обясни ползите за здравето от ежедневната консумация на черен шоколад за възрастните хора. 

Защо възрастните хора трябва да ядат черен шоколад всеки ден?

Дмитрий Куликов отбелязва, че е полезно за възрастни (при липса на индивидуални противопоказания) да ядат 50 грама черен шоколад дневно. Експертът споделя, че такъв навик има положителен ефект върху състоянието на сърдечно-съдовата система.

По колко шоколад може да ядете на ден?

„Горчивият тъмен шоколад е източник на проантоцианидини – мощни антиоксиданти и етерични масла, които повишават концентрацията на „добър“ холестерол в кръвта и намаляват съдържанието на „лош“ холестерол, което намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза", казва специалистът.

Куликов добавя, че такъв шоколад съдържа аминокиселината триптофан, която стимулира производството на серотонин, хормон, който осигурява положителна психологическа нагласа и защита срещу депресия. Биотехнологът обръща внимание на факта, че натуралният шоколад прави човек по-малко податлив на стрес.

Черният шоколад има благоприятен ефект върху кръвоносните съдове, като намалява кръвното налягане. Има антиоксидантни свойства. Понижава холестерола и помага за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.

"Изследванията показват, че какаото може да попречи на развитието на рак. Тази област обаче изисква допълнително проучване", казва специалистът.

Яденето на тъмен шоколад помага за подобряване на имунитета, като въздейства върху неговите клетки. Продуктът предотвратява възпаления не само в червата, но и в цялото тяло.

Образните изследвания показват, че полифенолите, съдържащи се в шоколада, имат благоприятен ефект върху мозъка.

Редовната консумация на малки порции шоколад (до 30 гр дневно) със съдържание на какао (72% или повече) подобрява притока на кръв и обогатява мозъка с глюкоза и кислород, което може да забави развитието на невродегенеративни заболявания, включително Алцхаймер и Паркинсон.

Изследванията показват, че флавоноидите подобряват функцията на тромбоцитите, което от своя страна минимизира вероятността от образуване на кръвни съсиреци. В случай на повишена тревожност при човек, яденето на шоколад помага за намаляване на стреса, насърчавайки релаксацията. Кофеинът, съдържащ се в какаото, активира мозъка.

Анализ, публикуван през август 2011 г. в британското медицинско списание, свързва шоколада с намаляване на рисковете от сърдечни заболявания и метаболитни проблеми. Според проучването, шоколадът може да намали рисковете за сърцето, различни от инфаркт, с 37%. То също така показва 35% намаление на вероятността от диабет тип 2 в резултат от консумацията на продукта.

През 2012 г. австралийският професор Кристофър Рийд откри, че черният шоколад може да намали риска от инфаркти и инсулти. Изследването му се фокусира върху хора с метаболитен синдром и високо кръвно налягане, но без сърдечни заболявания или диабет. Редовната консумация на шоколад с какао намалява шансовете за сърдечни усложнения с поне 60%.

Лекар: Всички вярват в този мит за шоколада, но това не е така 

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес