Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо ТРЯБВА да ядете повече от това сирене?

15 юли 2024, 15:59 часа

Когато става въпрос за поддържане на добро здраве на устната кухина, сиренето може да бъде вашият нов най-добър приятел. Зъболекарят д-р Андрей Божич обясни какъв „мощен” ефект може да има този млечен продукт, пише express.co.uk.

Ползи от сиренето 

Лекарят стига до извода, че сиренето може да помогне за предотвратяване на кариес и подобряване на оралното здраве.

"В епоха, в която диетите ни често са доминирани от ултра-преработени храни като сладки закуски и кисели напитки, поддържането на добро здраве на зъбите може да изглежда като трудна задача. Сиренето е нещо повече от вкусна добавка към храната, то е мощен съюзник за здравето на вашите зъби“, казса д-р Божич.

Сирене: Кой трябва да внимава с него

Това млечно лакомство може да се похвали с няколко свойства, които насърчават оралното здраве, главно чрез увеличаване на производството на слюнка и понижаване на нивата на рН, като по този начин създава среда, по-малко благоприятна за растежа на вредни бактерии. 

„Слюнката играе критична роля в поддържането на здравето на устната кухина. Тя помага за отмиването на частиците храна, неутрализира киселините, произведени от бактериите в устата, както и осигурява вещества за борба с болестите в устата“, обяснява лекарят.

Но не всички сирена са подходящи за поддържане на оралното здраве, предупреждава лекарят. 

"Избирайте твърди сирена като чедър, швейцарско или гауда. Тези видове са особено ефективни, защото стимулират производството на слюнка и са богати на калций и казеин, протеин, който укрепва зъбния емайл", казва специалистът.

„Ако редовно консумирате голямо количество сирене, а това е повече от 100 грама на ден, това ще доведе до увеличаване на мускулната маса и тегло, което може да причини редица заболявания“, отбелязва еуският лекар д-р Дядикова.

Хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания и бъбречни заболявания, трябва да сведат до минимум консумацията на остри и кисели сирена. Сиренето може да се комбинира с мед, сладко, плодове или орехи, но не трябва да се ядат често заедно. 

„Това не трябва да е системно и ако се изкушавате да ядете сирене със сладки храни, тогава трябва да помислите какви вещества – минерали или витамини – липсват в тялото ви“, подчертава д-р Дядикова.

Сирене или извара - кое е по-полезно за хората над 50 години

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес