Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо се смята, че тренировките на празен стомах помагат за отслабване

23 октомври 2024, 07:00 часа

Книгата „Тяло за цял живот“ на Бил Филипс и Майкъл Д'Орс направи популярни тренировките „на гладно“. В нея се казва, че 20 минути интензивни аеробни упражнения на празен стомах ще помогнат за постигането на видими резултати. Според авторите всичко е свързано с гликогена - складът на енергийните запаси. Неговият източник е глюкозата, която се образува от въглехидратите. И именно глюкозните вериги създават молекулите на гликогена.

Храната и двигателната активност влияят пряко върху количеството на това вещество в организма. Нивото на гликогена сутрин, преди хранене, е доста ниско и затова се смята, че складираните мазнини ще се използват като източник на енергия по време на тренировка.

Книгата е публикувана през 2002 г. и теорията за тренировките на празен стомах няма доказателства. Едва през 2013 г. са публикувани резултатите от проучване на учени от Обединеното кралство.

Още: 5 храни, които трябва да избягвате преди тренировка

Те установили, че при активните мъже процентът на изгаряне на мазнини на празен стомах е по-висок, отколкото след закуска. А също така изследваните лица не са консумирали допълнителни калории и не са усещали повишен апетит през деня. Но учените отбелязват, че това е краткосрочно изследване и все още не си струва да се правят заключения за дългосрочните резултати.

Упражненията на празен стомах могат да бъдат ефективни. Този метод за изгаряне на мазнини обаче има редица недостатъци и не може да се превърне в универсално средство за всички, които искат да се отърват от излишните килограми.

Има ли реални предимства упражнението на празен стомах?

Физическата активност за намаляване на мастните натрупвания е обект на изследване на Брад Шонфелд, публикувано през 2011 г. В статията се цитират резултатите от експеримент, по време на който участниците са се упражнявали в продължение на 2 часа с различна интензивност върху велосипеди. Проведени са общо четири опита: в два от тях те са консумирали въглехидратно хранене с висок гликемичен индекс преди упражненията, а в другите два са гладували 12-14 часа преди и по време на упражненията.

Още: Какво може и какво НЕ може да се яде на празен стомах?

Експериментът показа, че по време на упражненията с умерена интензивност окисляването на мазнините е било еднакво - независимо дали участниците са яли или не.

Също през 2014 г. са представени резултатите от друго проучване, в което участниците са жени. То се основава на същата теория на Бил Филипс и Майкъл Д'Орс - аеробните упражнения след нощно гладуване уж ускоряват процеса на изгаряне на мазнини.

Двадесетте жени били разделени на две групи. Всички участнички спазвали хипокалорична диета. Освен това, при еднакво количество упражнения, едните се упражнявали на празен стомах, а другите се хранели преди упражненията. Но въпреки това в крайна сметка и при двете групи се наблюдава загуба на тегло.

Това означава, че ако спазвате разумен хранителен режим, съчетан с физически упражнения, няма значение дали се упражнявате преди или след хранене. Основното в този въпрос е да разчитате на това как се чувствате.

Още: Колко лошо е да се пие кафе на празен стомах?

Има ли вреда от упражненията на празен стомах

Упражненията трябва да се разглеждат от гледна точка на здравето, тъй като те са сериозен стрес за организма. Ето защо трябва да се съсредоточите единствено върху състоянието си. Ако има слабост, замайване, намалена работоспособност, трябва да спрете упражнението, защото ефективността му ще бъде минимална.

Освен това след известно време тренировките на празен стомах ще престанат да дават резултати: процесът на изгаряне на мазнини ще се забави поради умората на организма. Брад Шонфелд отбелязва в резултатите от своето изследване, че тези, които тренират за изграждане на мускулна маса, е по-добре да се откажат от упражнения на празен стомах. Защото процесът включва протеини, които престават да работят върху мускулния растеж и възстановяването.

За да изгаряте мазнини, трябва да използвате стратегията на високоинтензивната интервална тренировка. Това е редуване на работа с максимална интензивност с периоди на почивка или спокойно движение. Такова обучение води до по-голям разход на калории и разграждане на мазнините. Ако я правите на празен стомах обаче, можете значително да намалите ефективността си.

Още: Какво никога не трябва да правите на празен стомах

Упражненията на празен стомах не могат да навредят на здравето ви. А ако те не влияят по никакъв начин на здравето ви, няма други противопоказания. Но преди да се упражнявате, все пак е добре да се консултирате със специалисти. В края на краищата, в преследването на желаните форми е важно да не си навредите.

Източник: ТУК!

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес