Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо се появява бучка зад ухото и как да се отървете от нея?

18 юли 2024, 08:15 часа

Често при опипване на областта зад ухото можете да откриете малка бучка с форма на топка. Тя може да е неподвижна или леко изместена. Такова образувание може да бъде симптом на различни заболявания. В тази връзка е необходимо да знаете какво причинява подутината зад ухото и как да се справите с този проблем.

Причини за появата на подутина

Появата на подутина зад ухото може да е симптом на сериозно заболяване. Подобно образувание често остава незабелязано дълго време, тъй като не причинява дискомфорт, но с течение на времето може да увеличи размера си. Ето защо е важно да идентифицирате уплътнението навреме и да откриете причината за появата му. Бучката зад ухото може да е симптом на следните заболявания.

Ако имате подутина зад ухото - това е симптом за следната болест

1. Лимфаденит - заболяване на дихателната система. Например, лимфен възел в близост до ухото.

2. Епидемичен паротит - вирусно заболяване, което по-често се нарича „паротит“. В този случай подутините се появяват от двете страни на главата. Те могат да се появят не само зад ушите, но и в подчелюстните области. Причината за такова заболяване са възпалителните процеси, протичащи в слюнчените жлези, които се увеличават и изпъкват. Подобни симптоми се предизвикват и от слюнчените жлези, когато те се запушат.

3. Липомът е вид мастна бучка. Такива бучки са напълно безболезнени. Диаметърът на образуванието е не повече от 1,5 cm. Причината за появата на липома може да бъде генетично предразположение или нарушение на структурата на мастната тъкан.

4. Атерома е киста, която се появява по стените на мускулите. Причината за появата ѝ е запушването на мастните жлези. Такива подутини могат да достигнат големи размери.

Експерт разкри защо боли костта зад ухото?

Необходимо ли е да се премахват такива образувания?

След като откриете такава подутина у себе си, е необходимо незабавно да потърсите съвет от лекуващия лекар. Само след като се установят точните причини за появата на уплътнението, е възможно да се разработи метод на лечение.

Ако се диагностицира мастна бучка, не могат да се предприемат никакви мерки. С течение на времето тя ще се разтвори от само себе си. Ако обаче не спре да увеличава размерите си, ще се наложи хирургично отстраняване.

Ако изследването разкрие злокачествения характер на подутината, тогава тя ще трябва да бъде оперирана. В този случай образуванието се отстранява с част от здравата тъкан. След такава операция се предписва курс на химиотерапия.

Ако имате подутина зад ухото, важно е да я откриете навреме и да разберете причината за появата ѝ. Само по този начин можете да избегнете сериозни последствия.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес