Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо ръцете горят - как да се отървете от неприятния симптом

11 август 2024, 12:11 часа

Състоянието на ръцете на човек може да разкаже много за неговото здраве. Например китайските мъдреци отдавна са се научили да диагностицират заболяванията по ръцете: по техния цвят, температура и форма. Днес ще поговорим за това защо понякога ръцете ви горят.

Горене или парене на ръцете: причини

Възможни причини за повишената температура на кожата на ръцете.

- Алергии. Подобна реакция е доста често срещана, особено сред жените. Домакински химикали, кремове, сапуни - всеки козметичен продукт може да предизвика алергия - от малко зачервяване до силно изгаряне. Освен това подбудители на проблема могат да станат лекарствата или дори обикновените храни.

- Заболяване на черния дроб. Колкото и да е странно, ръцете са огледало на здравето на черния дроб. Ако паренето на ръцете е съчетано със симптоми на умора, слабост и сухи длани - възможно е черният дроб да не се справя с работата си. Последиците от подобно състояние могат да бъдат плачевни, до интоксикация на организма. А ако към всичко гореизброено се прибави и интензивно зачервяване - това е признак за цироза на черния дроб, както и за различни видове хепатит. В този случай ви съветваме незабавно да се консултирате със специалист.

Лекар: Ако ръцете ви парят или горят, може да страдате от тези заболявания

- Недостиг на витамини. Косопад, слаби, чупливи нокти, изтръпване, раздразнителност, парене на ръцете - познати ли са ви тези симптоми? Ако е така, може би страдате от недостиг на витамини от група В. Този проблем е особено често срещан при бременни жени и млади майки. Витаминотерапията (инжекции, таблетки), съгласувана с Вашия лекар, ще Ви помогне да се справите със симптомите.

- Заболявания на ендокринната система, като например захарен диабет, могат да причинят силно парене и дразнене на кожата. Скоковете на глюкозата в кръвта могат да провокират такава реакция, така че ако към сърбежа на краката се прибавят и неприятни усещания по ръцете - необходимо е да бъдете прегледани от ендокринолог.

- Краста. Такова неприятно заболяване като крастата се предава по контактен път, така че първите симптоми могат да се появят по ръцете (след ръкостискане). Акарите на крастата обичат да живеят не само по ръцете, но и по коленете, стъпалата и лактите. Известно време след заразяването по кожата се появяват следи, т.нар. пасажи от краста. Решението на такъв проблем - емулсии и мехлеми, насочени към избавяне от паразитите.

Какво да правите, ако ръцете ви горят?

При продължителни симптоми на това или онова заболяване не трябва да се самолекувате и да мислите защо ръцете ви горят. Най-доброто решение е да потърсите помощ от лекар.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес