Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо промените във времето влошават ревматизма и как да облекчим болката по естествен начин

02 септември 2024, 16:14 часа

Промяната на времето никога не зависи от нас, но резките температурни колебания силно влияят на болката при ревматизъм. Есента и зимата са много трудни сезони за пациентите, засегнати от това заболяване.

Още: Люспи от лук: Защо никога не трябва да ги изхвърляте

Какво представлява ревматизмът

Ревматизмът е автоимунно заболяване, което засяга пръстите на ръцете, ставите, коленете, стъпалата и глезените. По данни на специалисти може да засегне хора от всички възрастови групи, но най-вече засяга повече жените, отколкото мъжете. Ролята и влиянието на времето върху болките при ревматизъм все още са обект на медицински проучвания.

Как да облекчим болките при ревматизъм, предизвикани от времето

  • Движение

Ако искате да се чувствате добре, тогава се опитайте да се движите колкото е възможно повече. Движението предотвратява увеличаването на теглото и неговия натиск върху крайниците и тъканите.

Движението също така освобождава ендорфини, които блокират болката. Но ако времето е наистина студено, тогава се опитайте да се движите на закрито и ограничете физическата активност на открито.

  • Разтягане

Специалистите препоръчват редовно да разтягате тялото си, за да премахнете болката и изтръпването. Правете разтягане сутрин или преди да си легнете.

  • Хранете се здравословно

Ограничете захарта и яжте храни, богати на омега-3 мастни киселини, които се борят с възпалението.

  • Създайте си индивидуален режим

Ревматизмът се проявява по различен начин при всеки човек, така че усилията за облекчаване на болката трябва да се основават на вашите симптоми и лични нужди. Някои хора не намират облекчение при излизане на слънце, докато други изпитват по-малко болка при излагане на слънце. Опитайте се да разберете повече за това какво облекчава болката ви.

  • Уверете се, че ви е топло

Когато времето е хладно или студено опитайте се да останете в топла среда. Покрийте се и носете достатъчно топли дрехи.

Вземете топла вана в продължение на 20 минути. Топлината на водата ще подобри кръвообращението в тъканите.

Етеричните масла, които се намират в билковите аптеки, също се препоръчват от специалисти, за масаж на крайниците. Сложете няколко капки етерични масла върху ръцете си и след това ги разнесете върху болезнените зони.

Още: Пясъчна терапия срещу ревматизъм: За какво трябва да внимавате

Информацията в тази статия има за цел да допълни, а не да замени съветите на вашия лекар и няма за цел да обхване всички възможни употреби, предпазни мерки, взаимодействия или нежелани ефекти. Възможно е тази информация да не отговаря на вашето специфично здравословно състояние. Ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес