Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо не трябва да приемате аспирин, за да предотвратите инфаркт?

28 юли 2024, 18:36 часа

Много хора приемат лекарства, които смятат за безвредни и очакват от тях ползи за здравето. Но е мит, че те не могат да навредят. Например, аспиринът за сърцето може да причини сериозни проблеми.

Експерименти са особено опасни с лекарства, съдържащи аспирин, които, както мнозина са сигурни, са много полезни за сърцето и предотвратяват инсулти и инфаркти.

Аспирин: Колко време може да се пие (ето какво разкри кардиолог)

Не се препоръчва никога да правите това

Има мнение, че след 40-50 години трябва да приемате аспирин с превантивни цели, уж той предпазва сърцето и кръвоносните съдове. Никога не трябва да правите това, ако вашият лекар не ви е предписал аспирин.

При цялата си полезност аспиринът е доста сериозно лекарство, което може да причини различни усложнения, като кървене. Обикновено това са стомашно-чревни кръвоизливи и те се спират изключително трудно.

Ако човек с язва започне да приема аспирин, той може да получи животозастрашаващо кървене. Затова никога не си предписвайте лекарства, включително аспирин.

Една таблетка е достатъчна

Аспиринът е антитромбоцитно лекарство, което се използва за профилактика на сърдечно-съдови инциденти – инфаркти и инсулти. Кой точно трябва да приема това лекарство, се определя строго от лекаря. И всяка година световните асоциации на кардиолозите непрекъснато стесняват този списък от пациенти, които наистина трябва да приемат аспирин за предотвратяване на инфаркти и инсулти.

Лекари споделят, че често се сблъскват с кървене в практиката си след прием на аспирин. Има пациенти, при които една таблетка аспирин е достатъчна да предизвика стомашна язва или стомашно-чревно кървене.

Аспирин: какви са ползите и вредите от него

Дори в обвивка не може

Не бива да мислите, че ако аспиринът е „облечен“ в специално ентерично покритие, което му позволява да се разтваря само в червата, значи е безопасен за стомаха.

В крайна сметка, обвивката ще се разтвори, лекарството ще се абсорбира и по един или друг начин негативните ефекти все пак могат да се случат. Това е особено опасно за възрастни хора, чиито стомашни стени са по-тънки, и пациенти с хронични заболявания.

За деца - забранено

Нека припомним и това, че аспиринът категорично не трябва да се дава на деца под 12 години, защото може да причини остра токсична мастна дегенерация на черния дроб и развитие на синдром на Рийе със смъртност до 50%.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес