Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо НЕ трябва да ядете сандвич със сирене на закуска?

08 октомври 2024, 13:13 часа

Сандвичите с масло и сирене са стандартна и позната сутрешна храна за много хора. Въпреки превъзходния си вкус и засищащия ефект, тази закуска не е добър вариант и е по-добре да се откажете от нея, отбелязва изданието The Health Site.

Сандвич със сирене - защо не е добра опция за закуска 

Факт е, че хлябът съдържа „бързи“ въглехидрати, а сиренето е източник на протеини и млечни мазнини.  Комбинацията от горните компоненти води до неприятни последици. Може да възникнат определени проблеми със стомашно-чревния тракт. Например, тежестта в стомаха е един от тях.

Лекар: Сиренето може да ви предпази от тези заболявания

Изданието допълва, че сандвичите със сирене не трябва да се консумират по всяко време на деня. Но тази храна е особено опасна сутрин. Факт е, че много хора пият кафе за закуска. В случая консумацията на кофеиновата напитка усложнява усвояването на калция, който се съдържа в сиренето. В резултат на това сандвичите със сирене, консумирани на закуса, са почти напълно лишени от полезните свойства на млечния продукт.

По отношение на сиренето то е отличен източник на калций, мазнини и протеини. Освен това съдържа големи количества витамини А и В12, както и цинк, фосфор и рибофлавин.

Диета с високо съдържание на млечни продукти, произведени с мляко от животни, хранени с трева, може да осигури по-здравословен баланс на омега-6 и омега-3 мастни киселини, отколкото диети, които разчитат на конвенционални млечни продукти. Омега-3 мазнините са важни за здравето на сърцето и метаболизма.

Сирената с високо съдържание на мазнини като синьо сирене, бри и чедър съдържат малки количества конюгирана линолова киселина ( CLA). CLA е здравословна мазнина, която може да помогне за предотвратяване на затлъстяването и сърдечните заболявания и да намали възпалението.

Сиренето съдържа много важни хранителни вещества. Но това също е с:

  • Високо съдържание на калории. Сиренето е висококалорична храна. В зависимост от разнообразието, което ядете, получавате около 100 калории на унция.
  • Високо съдържание на наситени мазнини. Някои експерти съветват да ограничите приема на наситени мазнини.
  • Високо съдържание на сол. Сиренето обикновено е с високо съдържание на натрий, което може да бъде проблем за хората с високо кръвно налягане.
  • Ниско съдържание на фибри. Диета, съдържаща твърде много млечни продукти, може да причини запек.

Лекар: Това е най-вредното сирене за сърцето

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес