Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заразата с паразитни червеи се оказа полезна

09 юни 2016, 07:45 часа

Немски учени от университета на Ерланген-Нюрнберг са изяснили, че червеите, паразитиращи в човешкия организъм, активират специфичен имунен отговор, което може да помогне в лечението на ревматоиден артрит – тежко заболяване, поразяващо ставите. Резултатите от изследването са публикувани в изданието Nature Communications.

Ключов елемент в развитието на ревматоиден артрит се явяват клетките Т-хелпери, а именно Th1 и Th17. Тези клетки усилват придобития имунитет, допринасяйки за обезвреждането на чуждите организми и вируси, които вече са попаднали по-рано в организма.

При артрита, който се явява автоимунно заболяване, защитната система на организма започва да атакува хрущялните тъкани, предизвиквайки възпаление и болка.

Изследователите предизвикали ревматоиден артрит при лабораторни мишки, след което ги заразили с паразитни червеи. Учените сравнили опитните животни с контролна група и открили, че инфекцията избавя гризачите от артрита.

Това се случва благодарение на активацията на специфичен имунен отговор, който се дължи на дейността на Т-хелперите 2 (Th2). Тези клетки отговарят за борбата с паразитните червеи, допринасят за възстановяването на хрущялната тъкан и спират възпалението.

Учените са открили също така, че признаци на функционирането на Th2 присъстват в образци от тъкани на коленни стави при 20 пациенти, страдащи от артрит. Това се явява свидетелство, че дори при отсъствието на червеи организмът на човека стартира механизми, борещи се с автоимунното заболяване.

Т-хелперите са разновидност на лимфоцитите, които активират други клетки на имунната система, отделяйки цитокини, хормоноподобни белтъци, служещи като сигнали и пускащи по-нататъшните реакции, пояснява Lenta.ru.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес